Ungár Klára Tartalom Elõzõ Következõ

UNGÁR KLÁRA (SZDSZ): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Én a tájékoztató anyag, az együttes jelentés 10. sorszámát viselõ módosító javaslatomat szeretném még egyszer elmondani vagy még egyszer indokolni. Az általános vitában jeleztem, hogy egy ilyen módosító indítványt fogok benyújtani, amelynek az a legfontosabb tulajdonsága, hogy arra tesz javaslatot, hogy azon fiataloknak, akiknek kötelezõ lesz a magánnyugdíjpénztárba való belépés, azon fiatalok számára ez a tanév lezárta, június 30-a után, a következõ év június 30-a után váljék kötelezettségükké.

(18.30)

Ugyanebben az indítványban javaslatot teszek arra, hogy azok számára, akik választhatják majd a vegyes nyugdíjrendszert - tehát azt, hogy a járulékuk egy részét magánnyugdíjpénztárba fizetik - is csak nyáron nyíljék meg elõször ez a lehetõség. Annak, hogy ezt javaslom, az az oka, hogy az intézményrendszernek addigra tényleges úgy kell fölállnia, hogy valóban választhassanak az állampolgárok különbözõ pénztárak között, amelyeknek addigra reményeink szerint mûködési, illetve tevékenységi engedélyük lesz.

Többen úgy gondolhatják, hogy ez egy halasztása a reformnak, hiszen eredetileg ez január 1-jével indult volna. Én viszont azt gondolom, hogy egy új rendszert elindítani kötelezõ érvénnyel fiatalok, frissen munkába lépõk számára, akik egyébként éppen az iskolapadban ülnek még vagy a többségük ott ül, nem nagyon praktikus. Hiszen akik számára kötelezõvé teszem, azon emberek halmaza nagyon pici, a nullához közelít. Viszont érdemes egy olyan rendszert fölépíteni, amiben nagyon picik a konfliktusok, illetve a félreértések, és nagyon kevés feszültség van a rendszerben. Ezért szerintem mindannyiunk érdeke, hogy amikor az intézményrendszer már tényleg mûködik, akkor legyenek a pénztáraknak tagjai.

Ezt a problémát érzékelte az elõterjesztõ is, és azt a javaslatot írta bele a törvénybe, hogy akik önként választják január 1-jétõl a magánnyugdíjrendszert és a magánpénztárakat is tartalmazó vegyes nyugdíjrendszert, azok számára a Társadalombiztosítási Önkormányzat, az Országos Egészségbiztosító Pénztár gyûjti ma a járulékokat, ott gyûjtsék továbbra is a járulékukat, és majd a nyár során, õsszel a magánpénztárak és a társadalombiztosítás számoljon el egymással, és utalja a társadalombiztosítás azon állampolgárok járulékának egy részét - egynegyedét körülbelül - a magánpénztárakba, akik ezt a vegyes rendszert választották, illetve azon fiatalok járulékát, akik véletlenül még a tanév elõtt kezdtek el dolgozni.

Azt gondolom, semmi értelme a társadalombiztosítást belekeverni a magánnyugdíjrendszerbe, olyanfajta politikai kockázatok rejlenek abban, hogy az a társadalombiztosítás, illetve az az egészségbiztosítási pénztár, amelynek megalakulása körül éles politikai viták is voltak az utóbbi idõben, illetve amely társadalombiztosítási önkormányzatok közül az egyiknek legalábbis erõsen kifogásolható - és ez az Egészségbiztosítási Önkormányzat - a tevékenysége, illetve amely önkormányzat a saját végrehajtó szervezetével, az egészségbiztosító pénztárral állandó harcban áll; politikailag nem szerencsés õket egy új intézményrendszer kialakulása során igénybe venni, illetve olyan lehetõséghez juttatni, hogy akarva- akaratlanul bármiféle bajt tudjanak okozni.

Arra kérem tehát a tisztelt Házat és alapvetõen természetesen a kormányt is, hogy fogadja el a javaslatomat. Természetesen, ha bizottsági ülésen valamilyen kompromisszum tud kialakulni, tehát például akik önként vállalják a vegyes rendszert, azok számára január 1-jétõl nyílna meg a lehetõség, míg akik számára kötelezõ a rendszer, csak nyáron nyílna meg a lehetõség úgy, hogy a társadalombiztosítási önkormányzatot ki tudnánk ebbõl a történetbõl e tekintetben felejteni - mert természetesen a felosztó-kirovó rendszerben továbbra is jelentõs szerepet kapnak -; tehát amennyiben meg tudnánk a bizottsági ülésen állapodni, ez azt jelentené, hogy a javaslatom még bizottsági csatlakozó módosító indítványként is alapul szolgálhat egy kialakuló kompromisszumhoz.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap