Dobos Krisztina Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DOBOS KRISZTINA (MDF): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Képviselõtársaim! A felszólalásom címe valóban a bankkonszolidáció és a Magyar Tudományos Akadémia konszolidációja közötti különbségrõl szól; de mielõtt ezt a különbséget megvilágítanám, engedjék meg, hogy beszámoljak az 1997. április 6-9-e között tartott szimpóziumról, amit a német-amerikai akadémiai tanács tartott, amelynek a fõ célja az volt, hogy áttekintse a közép-kelet-európai államoknak eddig nyújtott segítséget, valamint a tudomány helyzetét és szerepét. Ezen a szimpóziumon jelen voltak a magyar tudósok is, és úgy gondolom, a fõ megállapítások mindegyik közép-kelet-európai államra vonatkoznak, így Magyarországra is.

A leglényegesebb megállapításokat szeretném önökkel megosztani. Minden részt vevõ ország egyetértett abban, hogy a jelenlegi helyzetben nagyon veszélyes a kormányok elfordulása a tudománytól, az oktatástól, és a K+F, vagyis a kutatás és a fejlesztés magasabb rangra emelése feltétlenül szükséges. Ez az egyetlen lehetõség a kibontakozásra. A második megállapítás: mind a németek, mind az amerikai hozzászólók hangsúlyozták, hogy csak olyan ország tudományos potenciáljának a megõrzéséhez járulnak hozzá, amelyik maga is fontosnak tartja, amelyik maga is jelentõs összegeket fordít a tudományos kutatás fejlesztésére.

A tudomány, a kutatásfejlesztés állapota nem lehet mentség a nehéz gazdasági helyzetre, éppen ellenkezõleg: ennek a helyzetétõl, tehát a fejlesztésétõl függ a kibontakozás. Ha ezt a három megállapítást a magyar tudományos helyzetre is kívánjuk fordítani vagy értékelni, akkor úgy gondolom, hogy most már nyugodtan azt mondhatjuk: ha a magyar társadalom elfogadta, hogy a bankkonszolidációra jelentõs összegeket kell fordítani, akkor teljesen természetes, hogy a tudomány konszolidációjára is, a Magyar Tudományos Akadémia intézetei és más kutatóintézetek fejlesztésére is jelentõs összegeket kell fordítani.

1990 óta jelentõs mértékben csökkent a tudományos potenciál. Elég, ha csak azokat az adatokat vesszük figyelembe, hogy közel felére csökkent a tudományban foglalkoztatott kutatók száma, elsõsorban azért, mert az ipari és a mezõgazdasági kutatások, tehát a vállalati kutatások csökkentek, és folyamatosan csökkent az erre fordított összeg, szemben az európai átlaggal; Magyarországon ez a GDP 0,4 százaléka, az EU-országokban ez 2-3 százalék, míg az USA-ban 2,4 százalék, Japán 2,9 százalékot és Franciaország 2,4 százalékot fordít erre a szektorra.

Ezért nagyon nehéz a Magyar Demokrata Fórumnak elfogadni azt a konszolidációs elképzelést, ami félõ, hogy tudományos kutatók elbocsátását jelenti, ami félõ, hogy a Tudományos Akadémia intézményeinek a leépítését jelenti. Bízunk abban, hogy ez a konszolidáció nem leépítést jelent, bízunk abban, hogy az akadémiai intézetek átszervezése, ami természetesen a tudós testület belsõ ügye, de ugyanakkor a nemzeti kutatás fejlesztésének egyik legfontosabb kérdése, nem jelentheti azt, ami az újságokban és különbözõ helyeken megjelent, hogy közel ezer kutató elbocsátásra kerül; közel ezer kutató átszervezése részben egyetemekhez, részben közgyûjteményekhez, részben pedig a kutatóhelyeinek a megszüntetése valóban végzetes lehet a Magyar Tudományos Akadémiára, illetve a magyar tudományos életre.

Azért hívom fel a figyelmet, és azért szeretnénk felhívni a kormány figyelmét, mert az egyetemek rendkívül nehéz helyzetben vannak, és jelen pillanatban nem látjuk azt a megfelelõ kutatási bázist, amire épülve ezek az átszervezések megtörténhetnek. A közgyûjtemények továbbra is rendkívül nehéz helyzetben vannak, és a saját feladataikat alig tudják ellátni, a hozzáadott feladatokhoz nincsen megfelelõ összeg.

Úgy gondoljuk a Magyar Demokrata Fórum nevében, hogy ha a bankkonszolidációra fordított összegnek egy nagyon kis hányadát a magyar tudomány fejlesztésére fordítanák, akkor a jövõben megváltozna a magyar tudomány helyzete, és úgy gondoljuk, hogy amit ma befektetnek a magyar tudományba, az holnap, holnapután meg fog térülni.

Ezért felhívjuk a kormány figyelmét, hogy felelõs a nemzeti kutatásért (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret leteltét.), felelõs azért, hogy ne elvonjanak a tudománytól, hanem hozzáadjanak. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap