Homoki János Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Tisztelt Képviselõtársaim! A tudománypolitika a nemzeti stratégia részét képezi mint legnagyobb nemzeti kincsünk. Köztudomású, hogy hazánk természeti kincsekben szegény ország, de szellemi erõforrásaink kimeríthetetlenek. Ennek megfelelõen kell vele bánni, megfelelõen kell támogatni az állam részérõl.

Kutatóintézeteink, felsõoktatásunk, a tudományos élet különbözõ területei jelenleg katasztrófahelyzetben vannak. A Magyar Tudományos Akadémia elnöke kijelentette: ha rövid idõn belül nem kapnak megfelelõ támogatást, évtizedes kutatási programok, folyamatok jutnak csõdbe, vesznek kárba. A bankkonszolidáció során a kormány mintegy 400 milliárddal támogatta meg a bankokat, ennek következtében a belsõ államadósság kamatterhei olyan mértékben növekedett, ami a lakosság tömegeit lehetetlenítette el végül is.

Mi nem ilyen támogatást szeretnénk nyújtani a tudományos életnek, hanem olyat, ami racionális, ami a legmegfelelõbb, a legfontosabb kutatásokra adja a támogatást, ami aztán sokszorosan megtérül az üzleti életben. A fiatalok, a fiatal kutatók koncepcióit, kutatásait kell támogatni elsõsorban, és fõleg az olyan kutatásokat, amelyeket Nyugaton még nem találtak fel. (Derültség a kormánypártok soraiban.) Így van, hiszen a magyar szellemi kreativitás világhírû, tisztelt szocialista képviselõtársaim, nem kell ezen nevetni! Az Egyesült Államokban hét Nobel-díjas magyar származású tudós élt, aki felvirágoztatta az Amerikai Egyesült Államokat. (Derültség a kormánypártok soraiban.) Tehát ilyen értelemben kellene a kutatásokat támogatni, hogy felvirágoztassuk hazánkat.

Köszönöm szépen. (Taps a Független Kisgazdapárt soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap