Pusztai Erzsébet Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! Az elmúlt hetekben sorozatosan hallhattuk a különféle vendégkárosító visszaélések sorát. A Magyar Demokrata Néppárt szombati összejövetelén külön nyilatkozatot adott ki ebben az ügyben, amelyben elítéli a szabadrabló vendégkárosítókat és támogatóikat. A Néppárt támogat minden olyan törvényes törekvést és intézkedést, amely Magyarország és a tisztességes vendéglátók jó hírét súlyosan veszélyeztetõ vendéglátó-ipari botrány megszüntetésére irányul. Így támogatjuk mindazokat, akik határozottan és a törvény szigorával lépnek fel a vendéglátó maffiával szemben. Ha szükséges, törvénymódosítással is segíteni fogjuk ezt a küzdelmet.

Tisztelt Képviselõtársaim! Az országban tapasztalható jelenségek azonban nem függetlenek egymástól. Amikor vezetõ kormánypárti politikusok villaépítési ügyei szállnak el a levegõben; amikor a 800 millió forintos visszaélés, közismert nevén a Tocsik-ügy kirobbanásakor kezdetben maga a miniszterelnök mentegette a szereplõket - az a miniszterelnök, akinek régi külügyes munkatársa, barátja Szokai Imre ma az ügy egyik vádlottja; az igazgatótanács másik felmentett tagját, Lascsik Attilát most nevezték ki a mezõhegyesi állami gazdaság igazgatótanácsába; vajon büntetésbõl, tisztelt képviselõtársaim? -; amikor a szocialisták mezõgazdasági államtitkára visszaéléssel szerez diplomát és doktori címet; amikor Baja Ferenc miniszter tisztázatlan körülmények között állami pénzekbõl juttat 80 millió forintos támogatást hozzá közel álló vodkagyárnak, és sorolhatnám a hasonló eseményeket, akkor úgy is mondhatjuk, hogy a fejétõl bûzlik a hal, hiszen a kisemberek ilyen példát látnak maguk elõtt, tisztelt képviselõtársaim!

A Magyar Demokrata Néppárt szerint lehetetlen, hogy amíg a politika legmagasabb szintjén nem teszünk meg mindent mindannyian a visszaélések ellen, amíg közösen nem lépünk fel az akár saját sorainkban is jelentkezõ korrupció, tisztességtelenség ellen, addig nem várhatjuk, hogy máshol - például a vendéglátóiparban - igazán rendet lehessen teremteni.

Elfogadhatatlan bármilyen visszaélés vagy becstelenség politikai érdekbõl való takargatása és mentegetése, tisztelt képviselõtársaim.

(9.20)

Mindannyiunknak, a politika minden szereplõjének, az ország minden polgárának alapvetõ érdeke, hogy a tisztesség, a becsület és a megbízhatóság legyen a természetes. Tisztelt Képviselõtársaim! Csak így képzelhetõ el, hogy a politikának hitele legyen az ország polgárai elõtt. Csak így képzelhetõ el, hogy valódi demokrácia legyen ebben az országban.

Köszönöm figyelmüket. (Taps az ellenzék soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap