Pusztai Erzsébet Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! Tegnap a nyugdíjcsomag vitája során már volt egy hasonló eset, amikor a törvény preambulumának változtatására tettem javaslatot, hiszen annak a megfogalmazása egyfelõl rendkívül nehézkes, másfelõl nem fejezi ki igazán azt, amit célul tûzött ki maga elé a kormány. Mondhatom, szinte alig olvasható preambulumokat találunk a különféle törvényjavaslatok elõtt.

Különösen megdöbbentõnek tartottam, hogy most, amikor bár a nyugdíjrendszerrel összefüggésben, de mégis az egészségbiztosítás ellátásairól egy külön törvény születik, akkor a törvény bevezetõ szövege ne tartalmazza sem az alkotmányban foglalt elvekre való hivatkozást, sem az esélyegyenlõség fogalmát. Én ezt egészen megdöbbentõnek tartom, hiszen az egészségügyi ellátásban éppen azért van szükség egészségbiztosításra, egészségbiztosítási rendszerre, mert máskülönben nem lehetne biztosítani az ország polgárai számára az egészségügyhöz, az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutásban az esélyegyenlõséget. Ennek a törvénynek alapvetõ célja, azért jön létre, azért van egészségbiztosítás, hogy ezt megteremtsük. Éppen ezért én a preambulumot jelentõs mértékben átírtam.

El kell mondanom, hogy miközben a szociális bizottság támogatta, aközben a költségvetési, a foglalkoztatási és az emberi jogi bizottság egyharmada sem támogatta; ugyanakkor azonban a szociális bizottság ülésén az elõterjesztõvel tárgyalva némi módosítás született, amelyet csatlakozó módosító indítvány formájában benyújtottam. Nagyon remélem, tisztelt képviselõtársaim, hogy a többi bizottság, ha elolvassa ezt a preambulumot, akkor nem automatikusan fog egy ellenzéki indítvány ellen szavazni - mint ahogy itt számos ponton látható -, hanem talán esetleg odafigyel a szociális bizottság álláspontjára is.

Az egész csomagban számomra egészen megdöbbentõen azt tapasztalom, hogy módosító indítványok soráról szavazott, foglalt állást úgy a költségvetési bizottság, hogy egyharmadban sem támogatta, de olyan szakmai kérdésrõl van szó, amihez nem is érthet a költségvetési bizottság. Nem értem, miért van arra szükség, hogy egyharmadban sem támogató bizottsági állásfoglalásokat hozzanak, miközben az indítványok soráról még a kormány is úgy dönt, hogy támogatni tudja. Ennél azért sokkal több figyelmet szeretnék a különféle bizottsági üléseken, és sokkal több gondolkodást, sokkal kevesebb automatizmust, tisztelt képviselõtársaim.

Köszönöm figyelmüket. (Taps az MDNP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap