Pusztai Erzsébet Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Köszönöm, elnök úr. Tehát miután itt az 1-17. pontig folytatjuk a vitát, és ez a 17. pontig tartó módosító indítványköteg bizony nagyon sokféle kérdésre tér ki, tisztelt képviselõtársaim, egészen sok részletet tartalmaz, ezért több tételben is kifejthetõ.

(9.40)

Nos, én javaslatot tettem az egész törvény 1-9. §-ainak a megváltoztatására. Jelzem, nagyon sok módosító indítványom van, és azt is hozzáteszem, hogy azóta - részben az eddigi indítványok korrekciójára, részben pedig azért, mert az általános vitalezárásig nem voltam képes minden általam jónak tartott módosító javaslatot elkészíteni, ezért csatlakozó módosító indítvány formájában - ez ideig körülbelül harminc javaslatot nyújtottam már be.

Ezek között van néhány olyan, amelyet a kormány szakértõivel együtt készítettünk el, és nagyon remélem, hogy képviselõtársaim támogatni fogják azokat.

A törvény 1-9. §-a véleményem szerint nagyon sok félreérthetõ és rossz hivatkozást, valamint fölösleges ismétléseket tartalmazott. Én készítettem egy teljes módosítási csomagot, amiben az volt a véleményem, hogy összesen három paragrafusba össze lehet foglalni mindazt a fontos megállapítást, amit a törvény szétszórtan tartalmaz.

Az egyeztetõ tárgyalások után csatlakozó módosító indítvány formájában elkészült egy másik változat. Bár ez valóban több indítványt, illetve több paragrafust tartalmaz, mégis azt gondolom, hogy így a törvény bevezetõ része, alapelvei és legfontosabb általános megállapításai mégiscsak sokkal áttekinthetõbbek lesznek, egy kicsit törvényszerûbb formába jön az az elõterjesztés, amelyik véleményem szerint ennek az egész nyugdíjcsomagnak törvényalkotási szempontból a leggyengébb láncszeme volt; hiszen mérhetetlenül sok rossz, félreérthetõ megfogalmazás, fölösleges hivatkozás, szóismétlés és szerkesztési hiba volt található ebben a törvényjavaslatban.

Az az egészen alapvetõ hiba, hogy ez a törvényjavaslat nem általános elvként tartalmazta azt, hogy az egészségügyi ellátás csak olyan szolgáltatónál vehetõ igénybe, amelyik szerzõdésben áll a társadalombiztosítással. Én azt gondolom, ha egészségbiztosítási törvényt írunk, akkor ez egy természetes és általános alapelv, és teljesen fölösleges és értelmetlen dolog minden egyes paragrafusban, minden egyes újabb fejezetben - állandó jelleggel vissza-visszatérve, a legkülönfélébb variációkban - azt hangoztatni, hogy csak finanszírozott, finanszírozási szerzõdésben lévõ egészségügyi szolgáltatónál vehetõ igénybe az egészségbiztosítás szolgáltatása. Nagyon örülök annak, hogy végül is ezt a kormány elfogadta, és az új szerkezetben - melyet csatlakozó módosító indítványként fogok benyújtani - valószínûleg támogatni fogja.

Kérem a többi bizottság képviselõit - ismét csak arra kérem -, ne egyszerûen csak azt tekintsék, hogy ellenzéki módosító indítványról van szó, hanem figyeljenek oda annak tartalmára is, és aszerint szavazzanak. Köszönöm figyelmüket.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap