Gyimóthy Géza Tartalom Elõzõ Következõ

GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A Független Kisgazdapárt képviselõcsoportja és tagsága nagyon fontosnak tartja, hogy már a törvény preambulumában rögzítve legyen az esélyegyenlõség. Legfontosabb elvként az esélyegyenlõség kell jellemezze a tízmillió magyar állampolgárt, akik adófizetõként itt élnek e hazában, és jogosan várják el a mindenkori magyar kormánytól, a társadalmat irányító szervektõl, hogy esélyegyenlõséget biztosítson az egészségbiztosításban, az egészségügyi ellátásban. Tudniillik nem mindegy, hogy a tönkrement Bács-Kiskun megyei tanyasi viszonyok között, ahol szakad be a tanyasi házak teteje, kis aprófalvak szûnnek meg, mennek be a tanyákból az aprófalvakba, miközben aprófalvak szûnnek meg, mennek tönkre, az ott élõk mennek a nagytelepülésekre és így tovább; s ahogy vészesen fogy a nemzet, hiszen sokkal több abortusz van, mint amennyi születés, sokkal többen halnak meg Magyarországon, mint ahányan születnek... - így legalább a meglévõ területeken az egészségbiztosítást a mostani állapotban biztosítani kellene.

Mi történik? Még nem lett elfogadva ez a törvény, még nem fogadta el a parlament ezt a törvényt, de már olyan híreket hallani, hogy például Oroszlányhoz, egy bányászvároshoz akarják csapni három nagy nemzetiségi település, Környe, Vértessomló, Várgesztes eddig különálló háziorvosi rendszerét. Mi lesz ennek a következménye? Azok a falvak, amelyek viszonylag még jómódúak, az egészségügyi ellátás terén rosszabbul fognak járni. Ez alföldi viszonylatban még nehezebb, s az esélyegyenlõségnek még csak a csíráit sem lehet észrevenni akkor - még egyszer mondom -, ha azokban az életképes tanyaközpontokban, amelyek jellemzõk voltak a magyar településszerkezetre - hiszen általában a mezõgazdasági termelést fõleg a tanyákon lehet végezni, ahol van terület az állattartásra, a növénytermesztésre -, megszüntetik a heti egy-két alkalommal meglévõ egészségügyi ellátást; akkor természetesen el fog néptelenedni az a vidék. Egy török-tatárdúlás nem fog annyi kárt okozni, mint egy ilyen rossz törvény, s annak a rossz törvénynek az alkalmazása.

Ezért mindenképpen jogosnak tartom, és a Független Kisgazdapárt támogatni fogja azokat a javaslatokat, így az 1. pontban felsorolt javaslatot is, hogy az Országgyûlés az alkotmányba foglaltaknak megfelelõen - s itt fontos, hogy az alkotmányra hivatkozzunk - biztosítsa az esélyegyenlõséget. Ha valaki egy tanyán vagy egy dunántúli kis aprófaluban születik, az ugyanúgy jogosult az egészségügyi ellátásra, mint aki egy nagyvárosban vagy Budapesten született.

Ezeket a jogokat a törvényben is garantálni kell, ezért kérem a tisztelt képviselõtársakat, támogassák ezeket a javaslatokat. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap