Surján László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SURJÁN LÁSZLÓ (KDNP): Tisztelt Ház! Elõször is arra szeretnék rámutatni, hogy önmagában véve az a tény, hogy beutalóval vesz igénybe valaki egy szakrendelést, még nem jelenti a szabad orvosválasztás korlátozását, hiszen annak a háziorvosnak, aki a beutalót szakmailag fontosnak tartja és megírja, a beteggel egyeztetve tulajdonképpen módja lehet - és kell is, hogy módja legyen - ahhoz a szakorvoshoz küldeni õt, akit szakmailag õ a lehetõ legalkalmasabbnak, legbiztosabbnak tart. Ellent kell állni minden olyan kísértésnek, amely valamiképpen egy mechanikus felsõ vezérléssel összerendelné az egyik háziorvosi rendelõt egy adott szakrendelõvel. Ezt az élet úgyis megadja, mert a közlekedési nehézségek sokszor megszabják a lehetõségeket, éppen ezért teljes szabadságot kell annak adni, hogy aki más, konkrét szakorvoshoz akarja irányítani a betegét, a kialakult szakmai együttmûködési programnak megfelelõen ezt megtehesse. Itt tehát nincs korlátozva a szabadság.

A példa egy kicsit talán sántít, mert én félek, háziorvosi szinten nem lehet eldönteni, hogy a foga vagy a füle fáj a betegnek, a példa szakmai tartalmától függetlenül azonban a mögötte lévõ szervezési elvvel teljesen egyetértek. És amellett szeretnék kardoskodni, ami jelenleg a miniszter úr hozzászólásából is kiderült: igenis biztosítani kell azt a lehetõséget, hogy a beteg a legmagasabb szintû ellátást kapja, ehhez pedig szükséges az, hogy õ, aki nem tanulta a differenciált diagnosztikát, egy olyan ember segítségét vegye igénybe, aki ezt tanulta.

S az utolsó megjegyzésem: ehhez viszont tovább kell folytassuk azt a programot, amely a háziorvosok szakmai színvonalát egyre magasabbra emeli, a helyben végzett diagnosztikát egyre nagyobb lehetõségekkel látja el, mert csak akkor lesz valóban olyan ez a betegirányítás, amilyennek szeretnénk, hogy legyen. De az a fajta szabadság, ami itt a beteg pillanatnyi ötleteire megy, az ártalmas, és nem atyáskodás ezt valamiképpen menetbe terelni, hanem a betegért érzett felelõsség mindnyájunkra kötelezõ alapelve.

Köszönöm. (Szórványos taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap