Horváth József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HORVÁTH JÓZSEF (MDF): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Kedves Képviselõtársak! Kormánypárti képviselõk módosító javaslatához kívánok hozzászólni az MDF részérõl, támogatólag.

Azok a megállapítások, amelyeket Szabó Rudolfné képviselõtársam tett az indítványában - illetve indítványukban - és most élõszóban is, megítélésünk szerint teljes mértékben figyelembe veendõk. Módosító javaslatukban arra hivatkoznak, hogy foglalkoztatáspolitikai szempontból nem tekinthetõk rehabilitálhatóknak azok sem, akik nem teljesen munkaképtelenek, az országban eltérõ megyei munkanélküliségi rátáktól, eltérõ munkaerõ-kereslettõl, -kínálattól - és én hadd teszem hozzá: az eltérõ rehabilitációs lehetõségektõl - is függ ez a nyugdíj- , illetve rokkantosítási lehetõség, illetve meghatározás. Hadd hívjam fel a figyelmet egyetlenegy adatra, a Jász-Nagykun Szolnok Megyei Nyugdíjigazgatóságnak az adataira, ahol például megtudtuk azt az elmúlt héten - meghívtak bennünket, országgyûlési képviselõket a nyugdíjigazgatósághoz -, hogy amíg a nyugdíjban részesülõk rokkantsági százaléka országos átlagban 11 százalék, addig a megye nyugdíjasainak ez a rokkantsági százaléka a 23 százalékot is meghaladja. És nyilvánvaló, hogy ahol ilyen magas a rokkantsági százalék, ott rendkívül rossz a rehabilitációs munkalehetõség is.

Ebbõl következik tehát az, hogy nagyon is szükségesnek látszik az országgyûlési határozat 3., rendkívül szigorú pontjának valamelyest történõ fellazítása. Olyan formában talán, hogy rokkantsági nyugdíjban részesülhessen az a munkaképességét 67 vagy magasabb százalékban elvesztett, megváltozott munkaképességû személy is, aki számára a rehabilitációs munkahely biztosítására az adott területen nincs lehetõség, és megfelelõ szolgálati idõvel rendelkezik.

Tisztelt Ház! a Magyar Demokrata Fórum ezt a módosító javaslatot egyértelmûen támogatja, és kérjük a tisztelt Házat, hogy a tisztelt Ház is, amikor szavazni kell errõl a módosító javaslatról, igennel adja le a voksát.

Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap