Gyõriványi Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GYÕRIVÁNYI SÁNDOR (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Mélyen tisztelt Országgyûlés! E törvény benyújtása kapcsán elmondtuk már az ajánlás során, hogy itt egy nagyon fontos és megoldandó társadalmi kérdésrõl van szó, egyrészt a feketemunka visszaszorításáról, másrészt pedig a munkanélküliek sorsának valamiképpeni jogi rendezésérõl is.

Teljes egészében egyetértek azzal, amit Filló Pál képviselõtársam mondott, ugyanakkor az ILO szervezete által vannak bizonyos normák, amelyeket be kell tartani, és ezeket a normákat nem lehet átlépni. Az a gondunk, hogy itt valamilyen módon valamilyen konstrukciót kellene találnunk, amely jogilag is elfogadható és jogilag is érvényesíthetõ, hogy különösen a mezõgazdaságban, de más területen is, ahol ezeknek az alkalmi munkáknak hosszabb és szélesebb a lehetõsége, ott valamilyen módon olyan konstrukciót alkalmazzunk, amelyik jogszerû, amelyik szabályszerû, amelyik megfelel a törvényességnek, de nem lépi át a nemzetközileg is elfogadott igazságos és szociális jogi normákat.

Gondolom, hogy azok a módosító javaslatok, amelyeket benyújtottunk, s amelyeket a szociális bizottság csak csütörtökön fog tárgyalni - tehát a csütörtöki napon kerülnek mint módosító javaslatok megtárgyalásra -, valamit finomít ezen a kérdésen, tehát valamennyire elõbbre jutunk, s gondolom, hogy ez megszavazhatóvá válik, amikor majd dönteni fogunk a módosító javaslatokról.

Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap