Veér Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

VEÉR MIKLÓS (MSZP): Tisztelt Országgyûlés! Alelnök Asszony! Képviselõtársaim! Nem akarok itt külön válaszolni egy-két hozzászólásra, csupán egy megjegyzést teszek. Sokáig az volt a vágyam, hogy legyen gondolkodás a rendszerünkben, most pedig az a vágyam, hogy legyen rendszer a gondolkodásunkban. Nem lehet ügyeket kiragadni, az adott vonatkozások figyelembevétele nélkül megítélni a helyzetet, csak egy valamire gondolni, hanem ezeket a munkavállalói ügyeket is összefoglalóan, összességében kell kezelni!

Én a gyakorlatból tudom, hogy a foglalkoztatók, tehát azok, akik alkalmi munkást kívánnak foglalkoztatni, egyszerûen nem találnak alkalmi munkást. Mikor fognak találni? Ha a munkavállaló is érdekelt lesz abban, hogy õ igenis jogszerzõ idõt szerezzen, ez a jogszerzõ idõ pedig csak akkor létesülhet, ha ez munkaviszonynak számít, és a munkaviszony a lényege annak, hogy az alkalmi munkavállalói könyvvel rendelkezõk munkaviszonyként kezelhetik azt az idõt, amit ott töltenek.

A másik, amit itt a közteherjegy körüli vitában hallok: ez a közteherjegy egyszerûsített formában tartalmazza mind a munkavállalót, mind a munkáltatót terhelõ járulékok és - a törvényjavaslat szerint - a munkavállaló bérjövedelméhez rendelt 10 százalékos szja-adóelõleget is. Ezt a törvényjavaslat mellékletéhez kiadott részletes indokolásban is olvashatjuk. Én azt hiszem, hogy ha végiggondoljuk, valamennyien rádöbbenhetünk arra, hogy ez egy jó intézmény lesz, és ne legyen baj az, hogy ezt most véletlenül ennek a kormánypártnak az idõszakában kerül bevezetésre.

Köszönöm a megtisztelõ figyelmet.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap