Selmeczi Gabriella Tartalom Elõzõ Következõ

SELMECZI GABRIELLA (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! A Közbeszerzési Értesítõ 1997. június 11-i számában megjelent a KSH Kator Irodájának tájékoztatója, mely szerint az EDS Elektronikus Adatrendszer Kft. 491 millió 200 ezer forint plusz áfa összeget kapott a tb informatikai rendszerének kialakítására, az angol tb-nél mûködõ rendszer adaptációs lehetõségének vizsgálata tárgyában - mint például tendereztetés, adatvédelem. Nyilvános tendereztetés nem volt, beérkezett ajánlat csak egy volt, az EDS-é.

A dolog ebbõl a szempontból igen érdekes. Az EDS '91-92-ben 1 millió 300 ezer dolláros megbízást kapott az akkori tb-tõl tanulmány elkészítésére. A parlamentben többször is kifogásolták ezt a tényt, az ügyben akkor még nemzetbiztonsági szempontból Gálszécsi Andrástól is véleményt kértek. '92-ben pedig az Állami Számvevõszék szintén indokolatlannak és feleslegesnek ítélte ezt a kiadást.

Birtokomban van az a tanulmány, mely az egészségügyi intézmények közhasznú társasággá alakításáról szól. Ezt az a Hi-Care cégcsoport készítette '93-ban, amely a nem mûködõ over-ügyben híresült el, illetve amelynek gyógyszercége és egyéb közhasznú társasága csõdbe ment. Ebben a tanulmányban szerepel az EDS cég mint a Hi-Care konzorcium tagja.

Elgondolkodtató, hogy egy külföldi cég, amelynek a tb-vel kapcsolatos tevékenységét és az akkor a tb-vel kötött szerzõdését erõs kifogásokkal illették, most nyilvános pályázat nélkül 491 millió forint plusz áfa kifizetést kap; arról már nem is szólva, hogy milyen adatállományokhoz fér hozzá.

Két kérdésem van a tisztelt miniszter úrhoz. Az egyik: hogyan szándékozik megvédeni a magyar egészségügyi informatikai adatbázist (Az elnök a csengõt megkocogtatva jelzi az idõ leteltét), melynek értéke felbecsülhetetlen? Tervezi-e a miniszter úr az ügy azonnali kivizsgálását?

Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap