Birta Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

BIRTA SÁNDOR (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Államtitkár Úr! A keletre irányuló közlekedéssel kapcsolatosan komoly problémát okoz a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei és természetesen az érdekelt Hajdú-Bihar megyei településeknek is közútjaink állapota. Nagyon örültünk, amikor a kormány úgy döntött, hogy a 3-as számú autópálya építését folytatja, mert ez valóban létkérdése az említett megyéknek, hiszen a befektetõket hiába próbáljuk e megyékbe irányítani, letelepedésüket elõsegíteni, mindig a közlekedési nehézségeket hozzák fel kibúvóként. Így nagy segítséget fog jelenteni az autópálya továbbépítése.

De van jelenleg egy nagyon akut problémánk is. Az autópályára vezetõ útjaink folyamatosan romló állapota egyre nagyobb gondot okoz. A 33-as, 471-es, 46-os és 491-es utak a korábbi években végzett folyamatos foltozások következtében egyenetlenek, hepehupások lettek, nagyon balesetveszélyesek. Nem használt az sem, hogy részletekben meleg emulzióban apróbb zúzalékot terítettek, mert a téli fagyás következtében nagyon rövid életûnek bizonyult, és gyakorlatilag az autósoknak okozott problémát, hiszen a szélvédõk betörtek, lámpaburák berepedeztek.

Ezek az utak Romániába és Ukrajnába, illetve ezeken az országokon keresztül távolabbi országokba segítenek eljutni. Ezért folyamatosan várható, és érzékelhetõ is a forgalom növekedése, melyet már lassan nem tudják ezen keresztmetszetû útjaink lebonyolítani.

Elég sok gondot okoznak a nagyon sok kanyarral tûzdelt települések, és ha ehhez még hozzávesszük a rossz minõségû utakat is, már látható, hogy jogosak gondjaink, melyeket fogadóóráinkon a lakosság, a helyi polgármesterek, vezetõk felvetnek. Ezeken az utakon most már csak egy négy-öt centiméter vastagságú kopóréteg felvitele segítene, ennek megvalósítása nagyon sürgõs lenne a közlekedés segítése érdekében.

Kérdezem államtitkár urat: mikor lesz lehetõség (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) ezeknek az utaknak felújítására?

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap