Csépe Béla Tartalom Elõzõ Következõ

CSÉPE BÉLA (KDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A közelmúltban és a nem olyan régi múltban is többször elõfordult az energiaár-emelés; egész konkrétan, most július 1-jétõl a földgáz ára emelkedett jelentõs mértékben, ami a lakosságot is érinti.

Ezzel a kérdésemmel most nem ennek az okát szeretném firtatni, errõl már sokszor volt szó itt a parlamentben, hanem arra a problémára szeretnék rámutatni, hogy ezek a mindenkori áremelések hogyan függnek össze a fûtési idénnyel. Ez nemcsak egy eszmei kérdés, hanem nagyon is gyakorlati probléma.

Ismeretes, hogy gázüzemû központi fûtéses lakóházakban elõre ki kell számítani nagyjából a költségeket, és errõl értesíteni a lakosságot. Ezt rendelet írja elõ. Utánanéztem, még ma is érvényben van, akármilyen hihetetlen, a 2/1966-os ÉM-rendelet, melynek 19. §-a azt mondja, hogy az üzemben tartó köteles fûtési idényenként a szolgáltatás tervezett idõtartama és mértéke, továbbá a várható üzemben tartási költségek figyelembevételével költségvetést készíteni, és annak alapján az egyes fogyasztókat terhelõ fûtési, illetõleg melegvízdíj elõzetes összegét és az ebbõl havonta esedékessé váló díjrészletet kiszámítani. Tehát ez egy jogszabályi kötelezettség, ez ma is érvényes jogszabály.

Ez ellentétben van azzal a jelenséggel, hogy tulajdonképpen nem tudják, hogy mikor emelkedik az ár. Most már nagyjából be van jelentve, hogy október 1-jén ismét sor kerül egy áremelésre. Viszont ezeket a költségvetéseket már késõ októberben elkészíteni, hiszen az már lényegében a fûtési idény.

Ezért fölmerül az az igény, hogy tulajdonképpen augusztus 31-ig kellene legkésõbb elkészíteni a költségvetéseket, és az érintetteket tájékoztatni arról (Az elnök a pohara csengetésével jelzi az idõ leteltét.), hogy ebben a fûtési idényben milyen költség várható. Várom miniszter úr válaszát ennek az ellentmondásnak a feloldására. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap