Fazakas Szabolcs Tartalom Elõzõ Következõ

DR. FAZAKAS SZABOLCS ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi miniszter: Elnök Úr! Igen tisztelt Képviselõ Úr! Tisztelt Ház! Igen, az elõzõ megmosolyogtató kérdés után az energiahordozók árának változása sokkal komolyabb kérdés, amire - mint ahogy tegnap is mondtam - azt kell rögtön leszögezni, hogy Magyarország jogállam, és mint ahogy az OECD legújabb országtanulmánya is megállapítja, nemcsak jogállam vagyunk, hanem piacgazdaságot építünk.

Épp ezért a vezetékes energiahordozók árait - beleértve a gáz és a villamos áram árát - a gáz- és villamosenergia-törvény értelmében kell megállapítanunk, úgy, hogy azok a költségeket fedezzék, különös tekintettel arra, hogy itt importált termékekrõl van szó. Ez a törvény elõírja, hogy a vezetékes energiahordozók árait egy elõre meghatározott képlet alapján kell beállítani, amely képletet a Magyar Energia Hivatal dolgozza ki, és az állapítja meg.

Az árak - a fennálló rendelkezések értelmében - negyedévente követik az inflációt és a leértékelést, és évente egyszer kerülnek utána kiegészítésre, úgy, hogy az egész éves egyéb változásokat, beleértve az importváltozást, beleértve az egyéb begyûrûzõ költségeket figyelembe kell venni. Pontosan az ön által említett igényeket figyelembe véve döntöttünk úgy 1995 õszén a kormányhatározatnál, hogy a gáz esetében ennek az árbeállításnak, az ár alkalmazásának a határideje minden év július 1-je, azaz a mai nap, ezért került sor a gáz fogyasztói árának 9,9 százalékos emelésére.

Megítélésem szerint ez a júliusi dátum, és a negyedévenkénti inflációkövetés, ami azért kiszámítható, pontosan azt szolgálja, hogy az ilyen fûtési idényekre elõre föl lehessen készülni, így a fogyasztókat elõre tájékoztatni lehessen azokról a terhekrõl, amelyek a központi fûtés kapcsán õket az év során érni fogják. Köszönöm figyelmüket. (Szórványos taps a kormánypártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap