Pusztai Erzsébet Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! Bizonyára emlékeznek, a tavalyi évben mennyi vita, mennyi feszültség volt abból, hogy a kórházak adósságállományt halmoztak fel, hogy a szállítóik hiteleztek hosszú ideig, majd egy idõ után elunták ezt, és azt mondták, nem szállítanak többet.

Nos, mikor az elsõ ilyen bejelentések megérkeztek, akkor a kormány a saját korábbi kormányhatározatával szemben az év vége felé kórház- konszolidációról döntött, ami azonban nem konszolidáció volt, csak egy elõrehozott kamatmentes hitel, és mostanában kezdik majd a kórházaktól az elsõ részleteket visszavonni.

Már akkor elmondtuk, nemcsak a parlamentben ülõ ellenzéki képviselõk, hanem a szakmai testületek is, hogy ez a konszolidáció nem oldja meg a problémát, ebbõl az lesz, hogy ismét elkezdõdik ez a folyamat. Nos, tisztelt képviselõtársaim, igaza lett mindenkinek, aki ezt mondta. A folyamat ismét elkezdõdött, és miközben néhány hónappal ezelõtt a pénzügy- és a népjóléti miniszter az önkormányzatoknak figyelmeztetõ levelet küldött arról, hogy nem lesz újabb konszolidáció, aközben a nagy szállítók, elsõsorban gyógyszergyárak, kétmilliárdos tartozásállományról számolnak be.

Természetesen nem ugyanaz a kör érintett az adósságban, tíz olyan új intézmény szerepel a lista élén, amelyet nem "konszolidáltak".

Az az igazi kérdés, mikor és mit szándékozik tenni a Népjóléti és a Pénzügyminisztérium annak érdekében, hogy ne a gazdaság szereplõi hitelezzenek az egészségügynek, ne õk finanszírozzák, hiszen egy idõ után nem fogják bírni, és ha csõdbe mennek, más irányú kiesések, mondjuk, adókiesések lesznek az állami költségvetésben.

Tudom, hogy tárgyalások folynak, tudom, hogy megint az a javaslat születik, hogy majd a biztosító elõrehozott finanszírozást nyújt, tehát most újabb hitelt nyújt arra, hogy az általa korábban nyújtott hiteleket vissza tudják fizetni a kórházak. Tudom, hogy a másik javaslat az, hogy önkormányzati biztost nevezzenek ki. Hogy ez lesz, az biztos, sõt, a biztos: az abszolút biztos. (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.)

Csak egy nem biztos, tisztelt miniszter úr: mibõl fogják a betegellátást finanszírozni az intézmények? Várom válaszát. (Taps a Fidesz, az MDF, a KDNP és az MDNP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap