Nagy Frigyes Tartalom Elõzõ Következõ

DR. NAGY FRIGYES földmûvelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõtársaim! Bajor Tibor képviselõ úr interpellációjában a nehéz körülmények között élõ kistermelõk helyzete megváltoztatásának lehetõségét elemzi, és a megoldást a mezõgazdasági termelést összefogó, az integrációt szervezõ közhasznú társaságokban, illetve azok támogatásában látja.

A képviselõ úr helyzetelemzésével teljes mértékben egyetértek. Magam is szükségesnek tartom a mezõgazdasági kistermelõk összefogását, hatékony mûködésüket biztosító rendszerek kialakítását, amely a térség integrációjáról készített és rövidesen a kormány elé kerülõ elõterjesztésünkben is megfogalmazódik.

Én is indokoltnak tartom azt, hogy a mezõgazdasági feldolgozó üzemek vagyonrészét elsõsorban a mezõgazdasági termelõk vásárolják meg. Egyetértek, hogy az állami és a banki tulajdonban lévõ vagyonrészek megvásárlásának segítése érdekében a mezõgazdasági termelõk részére hatékonyabb támogatást kell nyújtani, és kedvezményes, hosszú lejáratú hitelkonstrukciókat kell kidolgozni már csak azért is, mert az õstermelõi igazolvány nem helyettesítheti sem a saját erõt, sem pedig a hitelképességet.

Az agrárágazati támogatási rendszerben jelenleg is benne van az egy család megélhetését biztosító kisállattenyésztõ tevékenység támogatása. De a pályázati úton megszerezhetõ támogatások igénybevételének alapvetõ feltétele, gyakran akadálya, hogy a pályázó kisvállalkozó bizonyos saját erõvel rendelkezzen. Komoly problémát jelent továbbá ezeknek a kisvállalkozóknak üzleti elképzelésük menedzselése, a pályázatok megfelelõ színvonalú kidolgozása, amelyhez a kistérségekben szervezõdõ társulások, közhasznú társaságok az integráció keretén belül megfelelõ segítséget tudnak nyújtani.

Az Adél Közhasznú Társaság ezen a téren már eddig is úttörõmunkát végzett. A viszonylag elmaradott helyzetû térségekben mind a növénytermesztésben, mind pedig az állattenyésztésben olyan integrációs koncepció kidolgozásába kezdett, melyek a térségi integráció megvalósulásának mintájául szolgálhatnak. Munkatársaim látogatást tettek ebben a térségben, és érdeklõdéssel várják ezen kialakuló integrációk konkrétan megfogalmazott üzleti terveit is, hogy a továbbiakban a megvalósítás irányába tovább lehessen lépni.

Ami az integrátor és integrált közötti kapcsolatot illeti, a két fél között mindig volt és mindig lesz is egy bizonyos alá- és fölérendeltségi viszony, amely egy tõkeerõs cég és egy gyakorlatig pénz és eszköz nélküli vállalkozók közti kapcsolatban természetes. Csupán arra kell ügyelni - az integrációval kapcsolatban kiadandó jogszabálytól ez joggal el is várható -, hogy az integrált fél ne váljék a kapcsolatban kiszolgáltatottá. Ennek megfelelõen a támogatási rendszerünket úgy fogjuk kialakítani, hogy a szükséges támogatásokból megfelelõen részesülhessen mind az integrátor, mind pedig az integrált.

Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõtársam! Kérem, hogy válaszomat szíveskedjen elfogadni. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap