Pallag László Tartalom Elõzõ Következõ

PALLAG LÁSZLÓ (FKGP): Elnök Úr! Képviselõtársaim! Miniszter Úr! Ezekben a napokban, az elmúlt hetekben a szlovákiai felvidéki magyarság jajszavától, tiltakozásától hangos a Kárpát-medence ezen térsége. A miniszterelnök úr által szavahihetõnek tartott Meiar szlovák miniszterelnök és kormánya újabb diszkriminatív lépéseket tett a Szlovákiában élõ több mint hatszázezres magyar kisebbség ellen. A szlovákiai magyarság anyanyelvének megtartásáért folytatott küzdelmében az úgynevezett nyelvháborúnak egy újabb, az ott élõket súlyosan érintõ állomásához érkezett.

A Meiar-kormány megszüntette a magyar nyelvû iskoláknak azt az 1921 óta fennálló jogát, hogy két nyelven: magyarul és szlovákul adhassák ki diákjaiknak az iskolai bizonyítványokat. Ha felmérjük ennek az intézkedésnek a lélektani és a gyakorlati hatását, amit az ott élõ magyar szülõkre és diákokra, a magyar pedagógus társadalomra és ezen keresztül az egész felvidéki magyarságra gyakorol, csak akkor érthetjük meg a helyzet súlyosságát. Meiar úr, az ön barátja és az általa vezetett kormány több éve folyamatosan diszkriminálja az õsei földjén élõ magyar kisebbséget.

'97. január l-jén lépett életbe a Szlovák Köztársaság államnyelvérõl és néhány törvény megváltoztatásáról szóló törvény. Ez nem teszi lehetõvé a kisebbségeknek anyanyelvük használatát hivatalos kapcsolatokban, amit egyébként a Szlovák Köztársaság alkotmányának 34. cikkelye biztosít. Jelzés értékû volt az egynyelvû bizonyítványok kiadása az elõzõ tanév végén.

Ebbe a folyamatba tartozik, hogy nem fogadják el a gyõri és sárospataki tanítóképzõ fõiskolákon szerzett diplomát, holott erre egyezmény van érvényben. Veszélyben van a magyar nyelvû tanárképzés is a nyitrai fõiskolán. Ez történik akkor, amikor köztudott, hogy nincs elegendõ számú tanító és tanár a magyar iskolákban.

Szlovákiában a magyar nyelv oktatása és az anyanyelvhez való jog veszélyeztetve van azzal a közoktatási törvénnyel, amely a szakközépiskolákban és szakiskolákban csak szlovákul és szlovák nemzetiségû pedagógusok által engedi tanítani a szaktantárgyakat az új tanévtõl. Érthetõ a végcél: a felvidéki magyarság teljes beolvasztása. Ezen folyamat ellen a szlovákiai magyar szervezetek több ízben is, legutoljára június 4-én a Rákóczi Szövetség rendezvényén felemelték szavukat és kijelentették: a végsõkig fognak küzdeni.

Kérdezem miniszter urat, hogy akkor, amikor az alkotmány kötelezi önöket, milyen lépéseket tett, tesznek és szándékozik tenni a határon kívül élõ magyarsággal való törõdés ügyében. A legfõbb kérdés az, hogy a Horn-Kuncze-kormány akar-e, képes-e konkrét lépéseket tenni a szlovákiai magyarok ügyében, vagy csendben vár, miként ezt oly sokszor tette a lenini nemzetiségi politika jegyében?

Várom válaszát, miniszter úr! (Taps a jobb oldalon.)

(15.20)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap