Pallag László Tartalom Elõzõ Következõ

PALLAG LÁSZLÓ (FKGP): Köszönöm. Miniszter Úr! Két hete adtam be az interpellációt. Nem olyan régen, de az elmúlt napok eseményei megerõsítettek abban, hogy jogos volt a felvetés.

A másik, amit szeretnék kiemelni: az, hogy többször és szinte nem elégszer vetjük fel ezt a kérdést. Ezt nem azért tesszük, hogy belpolitikai célra használjuk fel, hanem azért, mert a kint élõ magyarság érdekében igenis nem lehet elégszer felszólalni akkor, amikor nem voltak elég hathatósak és elég határozottak az intézkedések.

Az interpellációmban fel kívántam hívni a közvélemény figyelmét arra a folyamatra, amelynek vége a határon kívül rekedt magyarság végleges beolvasztása. És ez legsúlyosabban a Szlovákiában élõ magyarság életében látható. Ehhez a folyamathoz a kormány határozatlanságát érzékeljük. Sokszor hallgattak, amikor szólni kellett volna. Tehetetlenség látszik ebben a kérdésben. És sajnos, nem tartom megfelelõnek ezt a kérdést a felvetések szintjére ledegradálni, amikor sokkal határozottabb lépésekkel kellett volna ezekben a kérdésekben is fellépni, és sokszor nem védelmébe venni Meiar miniszterelnök úr ilyen irányú hozzáállását.

Hiába az európai normák, az alapszerzõdés! Nincs szándék az ott élõ kisebbség jogai tiszteletben tartásának biztosítására. Mondhatjuk azt, hogy lábbal tiporják a kisebbségi jogokat, nem beszélve az anyanyelvhez való jogról! Föl lehetne sorolni azokat a folyamatos intézkedéseket, amiket az alapszerzõdés felvetése kapcsán a szlovák kormány megtett: leváltották a magyar színházak, iskolák, kultúrházak vezetõit; a magyar iskolákban bezúzták azokat a magyar könyveket, melyek nem voltak tananyagok; a nyelvtörvénnyel korlátozták az anyanyelv használatát a közéletben; a kétnyelvû bizonyítványok megszüntetése; a szlovák pedagógusok kezébe adják a szakirányú oktatást, kiveszik a magyar pedagógusok kezébõl (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret leteltét.); a magyar tankönyvek kitiltása az iskolákból!

Nem tudom elfogadni a válaszát, miniszter úr, és kérem képviselõtársaimat, õk se fogadják el. (Taps az FKGP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap