Dávid Ibolya Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselõtársaim! A múlt héten napirend elõtti felszólalásban összegeztem a Szekszárdi Húsipari Vállalat privatizációjának tanulságait, amikor Akar államtitkár úr azt mondta: sokkal jobb mûfaj lenne az interpelláció. Nyilván az vezérelte államtitkár urat, hogy ilyenkor a kormány öt percben elmondhatja a véleményét. (Akar László bólint.) Ám legyen meg az államtitkár úr akarata; de engem egy másik szempont vezérelt, és a másik szempont az, hogy ez a mûfaj alkalmas a kormány felelõsségének megállapítására is.

Ezért tettem föl a kérdést Csiha Judit miniszter asszonynak: ki felelõs a Szekszárdi Húsipari Vállalat hanyag privatizációjáért? Hiszen 10 millió, azaz tízmillió forint fejében kapun belülre kerülhetett egy olyan német vevõ, aki napokon belül milliárdos vagyon felett rendelkezhetett.

Ez a Szekszárdi Húsipari Vállalat néhány évvel ezelõtt még Közép- Kelet-Európa legmodernebb húsipari feldolgozója volt; több mint 25 ezer négyzetméteren tevékenykedett. E vállalat raktáron lévõ készlete körülbelül nyolc-tízszerese volt annak az összegnek, amelyért megkapta a német vevõ, és ez a raktáron lévõ készlet bizony, rögtön értékesíthetõ volt.

Az ÁPV Rt. magatartása kezdettõl fogva kifogásolható volt. A vevõ cége sem akkor, sem azóta nem került bejegyzésre a cégnyilvántartásba. Egy ismeretlen pályázó jelentkezett az ÁPV Rt.-nél, akinek szakmai elõélete is ismeretlen volt. Úgy tûnik, hogy az üzleti életben betöltött nagysága vagy jelentéktelensége kellõ körültekintéssel hamar felismerhetõ lett volna. Több milliárdra vállal kötelezettséget, miközben 10 millió forintot fizet a cégért! Ha ezt a kötelezettséget egy Rothschild báró vállalja - aki egyébként sokkal megfontoltabban vállalta volna -, akkor elfogadom a nagyvonalúságot. Ennek a vevõnek azonban teljesen mindegy, tisztelt képviselõtársaim, hogy 1 millió, 100 millió vagy 4 milliárd, mert egyiket sem tudja vagy akarja megfizetni. Még a kötelezõ állagmegóvási és felújítási munkákra sem volt pénze az elmúlt egy évben.

Hogyan nem állíthatta le az ÁPV Rt. idõben a privatizációt, amikor látta a vagyonvesztõ gazdálkodást, látta, hogy a bérlettel két cége között manipulál, és hogy a Szekszárdi Húsipari Vállalatot egyszerû vagyonkezelõvé degradálta, miközben szerzõdésben vállalta azt, hogy a céget mûködteti!? Hamar megismertettük Magyarországon a vevõvel, hogy nálunk rövid távon nincs következménye a jogszabálysértésnek, a szerzõdésszegésnek és a be nem fizetett közterheknek (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret leteltét.), miközben a vevõ túszul használta a több mint ezer dolgozót.

Tisztelettel várom miniszter asszony válaszát. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap