Csiha Judit Tartalom Elõzõ Következõ

DR. CSIHA JUDIT tárca nélküli miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Kedves Képviselõ Asszony! Képviselõtársam is az elmúlt héten elhangzottakra utalt, én is hadd kezdjem ezzel. Meg kell erõsítenem az Akar László pénzügyminiszériumi államtitkár úr által elmondottakat, mely szerint a múlt év tavaszán lefolytatott privatizációval az ÁPV Rt. meg kívánta menteni az akkor már gyakorlatilag felszámolási helyzetben lévõ céget. Az 1996. május 10-én aláírt adásvételi szerzõdés nem tipikus privatizációs tranzakciózárás volt, hanem egy lehetséges reorganizációs eljárás kezdete, hiszen az 1,6 milliárdos ÁPV Rt.-követelés három évre történõ felfüggesztésével átmenetileg megfelezte a cég akkor már több mint 3,7 milliárdos adósságállományát.

A korábbi eredménytelen pályáztatást követõen az ÁPV Rt. másodízben 1995. december 22-én írta ki a nyílt egyfordulós pályázatát a Szekszárdi Húsipari Rt. állami tulajdonú részvénycsomagjára és az adósságállományra. A kiírásra egy érvényes pályázat érkezett, így a pályázat nyertese a német tulajdonban lévõ, Budapesten mûködõ Metraco International Rt. lett.

A pályázat zárását követõen az ÁPV Rt. az 1,6 milliárdos adósságállományt végül is nem értékesítette abból a megfontolásból, hogy a társaság esetleges felszámolása esetén az állam érdekei érvényesíthetõk legyenek, az eljárás során a felszámolás ne jelenthessen spekulatív lehetõséget az új tulajdonos számára. Úgy gondolom, ez körültekintésre utal.

A Szekszárdi Húsipari Rt. 250 milliós névértékû alaptõkéjének 90 százalékát kitevõ, összesen 225 milliós névértékû részvénycsomagja került értékesítésre, valóban 10 millió forintért, ami valóban jelképesnek mondható a jegyzett tõkéhez viszonyítva, de az elõzõekben vázolt adatok is azt bizonyítják, hogy bizony jelentõs terheket vett át a vevõ, és ebben az idõben már nyolc felszámolási eljárás is folyamatban volt a cég ellen.

Az ÁPV Rt. tulajdonosi intézkedései, az elhatározott és végrehajtott privatizáció azt a célt szolgálta, hogy az új tulajdonos piacot hozzon a társaság számára, 400 millió forint értékben alaptõkét emeljen, biztosítsa a társaság folyamatos mûködését, tartsa fenn a foglalkoztatást, és a felszámolási okokat szüntesse meg.

A tranzakció, illetve az azt szentesítõ adásvételi szerzõdés megkötése elõtti eljárás, valamint a bemutatott garanciák és a szerzõdéskötés utáni elsõ féléves mûködés mutatói reális esélyt nyújtottak arra, hogy a tulajdonosváltással megkezdõdik és végbemegy a társaság reorganizációja.

Az adásvételi szerzõdés szankciókat írt elõ és ír elõ a szerzõdésszegés különbözõ eseteire. A szerzõdés teljesítésének ellenõrzése körében az ÁPV Rt. számos ellenõrzést foganatosított és lépést tett. Legyen szabad csak kettõre utalnom az utóbbi idõkbõl. '97. január 14-én szólította fel a részvénytársaságot az ÁPV Rt., hogy a tõkeemelési kötelezettségének tegyen eleget, nyolc napon belül teljesítse, a 100 millió forintos kötbérfizetési kötelezettséget elõírta, s miután ezek nem történtek meg, jogi útra terelte az ügyet. A másik: a munkaerõ-foglalkoztatással kapcsolatos szerzõdésszegésre reagálva a szankciót beváltotta, ami azt jelenti, hogy a felmondások miatt ez idõ szerint az ÁPV Rt.-t 94 millió forint illeti meg. A felszámolási végzés május 14-én emelkedett jogerõre, most kerül megint az ÁPV Rt. és az állam hitelezõként olyan pozicíóba, hogy ellenõrizheti a felszámolási folyamat egészét, s lehetõvé teszi a beavatkozását olyan új struktúra kialakítására, ami a dolgozók többségének munkahelyét is megõrizheti. (Folyamatos zaj a teremben.)

Ezért úgy gondolom, hogy a kérdésben megfogalmazott alapállítás, hogy hanyag a privatizáció, nem nyerhetett bizonyítást, hiszen az elmondottak, és amik még öt percbe sem férnek bele, elmondhatatlan tételek, ezt cáfolják. Én azt gondolom, hogy az a tétel, hogy a pályázat értékelésekor az ÁPV Rt. a szükséges és lehetséges ellenõrzéseket elvégezte, körültekintõ ügyintézésre utal. (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) Ezért kérem képviselõ asszonyt, hogy fogadja el a válaszomat.

Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap