Sasvári Szilárd Tartalom Elõzõ Következõ

SASVÁRI SZILÁRD (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Az elmúlt hetekben már elhangzott a Házban egy napirend elõtti felszólalás a Fõtáv privatizációja kapcsán. Azonban túl azon, hogy a felszólalók egyetértettek abban, hogy a távfûtés mint rendszer a szocializmus által hátrahagyott idõzített bombák egyike, a kormányzati részrõl semmi érdemi választ nem kapunk e bomba hatástalanítására vonatkozóan.

A probléma ismert. Az igen drága tüzelõanyagot igen kicsiny hatékonyságú erõmûvekben tüzelik el, majd hosszú távvezetéken juttatják el a hõt a lakásokba. Ezek a lakások pedig rossz hõszigetelésûek, és ráadásul legtöbbje a legolcsóbb s legrosszabb fûtési móddal, az egy- vagy kétcsöves fûtési móddal rendelkezik. Ennek következtében az országban 450 ezer család, a fõváros lakosságának 40 százaléka ma ezzel a legdrágább fûtési móddal biztosítja a fûtését. A piac monopoljellege, az alternatív megoldások hiánya miatt ennek a 800 ezer lakosnak esélye sincs arra, hogy takarékoskodjon, hogy olcsóbb fûtési módot válasszon.

A csapda persze kettõs. Hiszen az elszegényedõ fõvárosi családok jelentõs része az olcsó fûtési módot sem tudná megfizetni, nemhogy a drágábbat. Ennek következtében évrõl évre nõ a hátralékosok száma, ami tovább növeli az üzemeltetési költségeket. A rendszer tehát körbeér, a csapda bezárul, és a csapdában ott vergõdik minden panellakó, aki olcsóbb fûtési módot nem választhat, egyéni takarékoskodásra semmilyen lehetõsége sincs, és végül a fûtési mód megváltoztatására lakáscsere útján azért sincs lehetõsége, mert a fenti okok miatt a kereslet ma lényegesen csökken a panellakások iránt, és így a panellakások vagy eladhatatlanok vagy csak igen nyomott áron, nagy veszteséggel értékesíthetõk. A csapda tehát tökéletesen zárt.

Tisztelt Miniszter Úr! A Fõtáv Rt. beharangozott privatizációja senkit sem nyugtatott meg. E szférában a privatizáció áremelést jelent. A privatizáció nyertese egy hatalmas, monopolizált piacot vásárol. Vagyis piaci verseny hiányában a piac árszabályozó mechanizmusai nem érvényesülhetnek. Nem véletlen, hogy e területen az ár hatóságilag szabályozott. Persze a hatósági árak is megváltoztathatók, ha például a privatizációs szerzõdésben erre a vevõk ígéretet kapnak.

Tisztelt Miniszter Úr! A Fõtáv Rt. tervezett privatizációjával - annak tudatában is, hogy ez önkormányzati hatáskör - a kormány egyetértett. Megkereste az ügyben a minisztériumot a Fõvárosi Önkormányzat, és kérte a véleményét: helyesnek tartják-e, hogy a privatizáló és az ármegállapító egy és ugyanaz az önkormányzat. Az önök álláspontja szerint a privatizáció piac és verseny nélkül hogyan segíti a helyzet megoldását, illetve hogyan befolyásolhatja a távfûtés árait? Mibõl következik az, hogy a privatizáció megoldást eredményez e területen? Dolgoznak-e ki más alternatívákat annak érdekében, hogy a távfûtést használók kikerüljenek abból a csapdahelyzetbõl, amelybe önhibájukon kívül kerültek. (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.)

Tisztelettel várom válaszát. (Taps az ellenzék soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap