Fazakas Szabolcs Tartalom Elõzõ Következõ

DR. FAZAKAS SZABOLCS ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi miniszter: Igen tisztelt Elnök Úr! Igen tisztelt Képviselõ Úr! Tisztelt Ház! Nagyon köszönöm képviselõ úr elmélyedt, szakmai gyakorlatra, nagyon jó tapasztalatokra épülõ kérdését, amelyre a joghelyzet tiszta megvilágításával szeretnék szakszerû választ adni.

A kamarai törvény alapvetõ kérdése, hogy a gazdasági kamarák kötelezõ tagság alapján mûködnek, és köztestületként a gazdasággal összefüggõ közfeladatokat látnak el. Ennek indoka, hogy a gazdaság fejlõdését a teljes reprezentációt biztosító kötelezõ köztestületi kamarák szolgálják legjobban, ezért vált a törvény alapkérdésévé, hogy üzletszerû gazdasági tevékenység csak valamely kamara tagjaként folytatható. Ahogy ön is mondta, ez természetesen a világban sokfelé sokféle módon valósul meg, és ez ma Magyarországon is több esetben megkérdõjelezõdik. A nemzetközi tapasztalatok megerõsítik a köztestületi kamaráknak a gazdasági fejlõdésben betöltött szerepét.

Egyetértek képviselõ úrral, hogy a kötelezõ kamarai tagság megszüntetése és fenntartása mellett egyaránt számos érv szólhat. Az ellenzõk azzal érvelnek, hogy a kötelezõ tagság nem ösztönzi megfelelõen a kamarákat érdemi tevékenységre, tagdíjbevételük nincs arányban a kamarák által nyújtott szolgáltatásokkal, és egyéb érveket is felhoznak.

A kötelezõ kamarai tagság esetleges megszüntetése viszont egyet jelentene a kamarák köztestületi jellegének felszámolásával, ezért ennek feloldása a jelenlegi kötelezõ rendszer lényegét, a közfeladat ellátását iktatná ki, ami végsõ soron a kamarai rendszer teljes felszámolását jelentené.

Egyetértek képviselõ úrral abban, hogy fel kell gyorsítani az egyes közfeladatoknak a kamarák részére való átadását. Ennek fontos lépése lesz az egyéni vállalkozásról szóló törvény módosítására kidolgozott törvénytervezet benyújtása. Ezt a lépést egyéb közfeladatok átadása fogja követni.

A kormány második félévi (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.) törvényalkotási programjavaslata elõirányozza a kamarai törvény átfogó módosítását. E módosítás elõkészítése lehetõséget ad a kamarák tevékenységének és helyzetének (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.) átfogó kormányzati értékelésére, és ennek alapján a szükséges törvényi változások megalapozott elõkészítésére. (Közbeszólás az ellenzéki padsorokból.) Ami azonban a közfeladatok átadását illeti (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.), utána már, kérem, képviselõ úr, sajnos többé a kötelezõ tagságot nem lehet (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.) megváltoztatni.

Köszönöm figyelmét. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

(16.10)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap