Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõ Úr! Ha egy mondattal kellene valóban válaszolnom a kérdésre, akkor azt mondanám, hogy az APEH-állásfoglalás az ellenõrzés során mérvadó.

A bõvebb válaszban abból kell kiindulni, hogy az adózás szabályait számos törvény rögzíti. E törvényi rendelkezések érvényesítése, illetõleg az egységes adóhatósági gyakorlat kialakítása hívta életre az állásfoglalások gyakorlatát. Ezek az állásfoglalásnak nevezett eszközök az adóhatóság munkatársai számára kötelezõ érvényûek. Az adózóra nézve ezek nem kötelezõek, de fontos információk, hiszen orientálják arról, hogy az adott kérdésben az adóhatóság miként jár el. Az ellenõrzés során az állásfoglalásokat tehát a revizor figyelembe veszi. Ha azonban ez mégsem történik meg, akkor az adózó az ellenõrzés megállapításairól készített jegyzõkönyvre észrevételt tehet, vagy ha ez sem vezetne eredményre, akkor jogorvoslati fórumok következhetnek egészen a bírói úttal bezárólag. El kell azonban ismerni, hogy a bíróságokat az ellenõrzés során érvényesített állásfoglalások nem kötik.

Az adózás rendjérõl szóló törvény az adóhatóságok számára elõírja a tájékoztatási kötelezettséget, amely az elmondottakon kívül arra is vonatkozik, amikor az adózó konkrét kérdéssel fordul állásfoglalásért az adóhatósághoz. Az állásfoglalásnak ilyen esetben is érvényesülnie kell, de természetesen csak abban az esetben, ha az ellenõrzés során feltárt tényállás ugyanaz, mint amelyre korábban az állásfoglalást kérte az adózó. Az ellenõrzési tapasztalatok szerint nagyon gyakori, hogy eltér egymástól az ellenõrzés során tapasztalt, illetõleg a kért állásfoglalás alapjául szolgáló tényállás. Ilyen esetben természetesen az ellenõrzést végzõ nem tudja a kért, más tényálláson nyugvó állásfoglalást figyelembe venni.

Sajnálatos módon, de igen ritkán elõfordul, hogy az adóhatóság téves állásfoglalást, tájékoztatást ad. Ez az eddig elmondottaktól merõben eltérõ kezelést igényel. A jogszabályok rendelkezésének betartása sem adhat tehát az adó megfizetése alól felmentést, de alapot ad a szankció általi mentesítésre. Mind az adóhatóság munkáját, mind az adózók tájékoztatását segítõ állásfoglalások többek között az APEH hivatalos lapjában is megjelennek (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret leteltét.), ezek figyelemmel kísérése mindenkinek ajánlható.

Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap