Szili Katalin Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZILI KATALIN környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Elnök Úr! Képviselõ Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Megköszönöm a képviselõ asszonynak, hogy feltette ezt a kérdést, hiszen ez is alkalmat kínál arra, hogy a Központi Környezetvédelmi Alap felhasználása, illetõleg odaítélése tárgyában tájékoztatást adhassunk a nyilvánosságnak.

Szeretném leszögezni, hogy a Központi Környezetvédelmi Alap - amely a tárcánkhoz tartozik - nem a központi költségvetésbõl táplálkozik, hanem azokból a bírság-, díjbefizetésekbõl, amelyek az alapba kerülnek. Az egyes elkülönített állami pénzalapokról szóló törvény szabályozza az alap felhasználását; ennek keretében természetesen a környezetvédelmet szolgáló fejlesztéseket, a kárelhárítási költségeket, közcélú környezetvédelmi feladatokat és azokat az alap kezeléséhez, illetõleg mûködtetéséhez szükséges pénzeszközöket, amelyek ebbe a felhasználási körbe tartoznak.

Hozzáteszem azt is, hogy minden évben a költségvetés meghatározását követõen 60 napon belül kell a tárgyérve vonatkozó irányelveket meghatároznunk. Egyébként errõl - tehát az alap odaítélésérõl - negyedévenként tárcaközi bizottság dönt, amely tárcaközi bizottságban nemcsak a minisztériumok képviselõi, hanem a Magyar Munkaadói Szövetség, a civil zöldszervezetek, és legújabban már az Országos Környezetvédelmi Tanács nyolc taggal szintén részt vesz. Azt gondolom, hogy azt a kellõ nyilvánosságot és társadalmi kontrollt ez biztosítja, amit a tisztelt képviselõ asszony is kérdésében feltett.

Minden egyes alkalommal emlékeztetõ készül, és sajtótájékoztatón kerül nyilvánosságra a döntés, sõt, ezt az emlékeztetõt most már a KTM- ben megalkotott úgynevezett közönségszolgálati irodán betekinthetõvé és hozzáférhetõvé tesszük bárki számára.

Egyébként júniusban került sor a KTM rendeletének megalkotására a KKA odaítélésérõl (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret leteltét.), ezt pedig még egy utasítás fogja kiegészíteni. Kérem képviselõ asszonyt és képviselõtársaimat, hogy fogadják el a válaszomat.

Köszönöm. (Taps az MSZP soraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap