Lotz Károly Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! A Dél-Buda-Rákospalota metróvonalra vonatkozó döntés egy igen részletes megvalósíthatósági tanulmány alapján született, nemzetközi és hazai tanácsadókból álló tervezõcsoport végezte. Ennek során részletesen megvizsgálták a metróvonal lehetséges változatait, minden utasforgalmi, mûszaki, gazdasági, pénzügyi, városrendezési és várostervezési hatásával együtt. Ez feltétlenül indokolt volt ilyen léptékû beruházásnál. Így lehetett az utasforgalmi és gazdasági szempontból a leginkább elfogadható és finanszírozható megoldást kiválasztani.

1996 novemberében a Fõvárosi Közgyûlés egyhangúlag elfogadta a tanulmánynak azt a javaslatát, mely szerint a metróvonal elsõ ütemben a Kelenföldi pályaudvar és a Keleti pályaudvar között kerül kiépítésre. Ennek nyomán döntött a kormány, ahogy ezt ön is jelezte.

A Kelenföldi és Keleti pályaudvar közötti vonalszakasz több szempontból a legkedvezõbbnek, ráfordítások szempontjából pedig a még finanszírozhatónak nevezhetõ, ennek bizonyult.

A Budaörsi útig történõ meghosszabbítás többletköltsége mintegy 15- 16 milliárd forint, ami nem áll arányban a várható utasszámmal.

Meghosszabbítás esetén jóval kedvezõtlenebb lenne a megtérülés is. Viszont a tervezõk figyelembe vették az elsõ ütem késõbbi folytatását is. Ugyanis valószínû, hogy a késõbbiekben az Õrmezõtõl a városhatárig terjedõ terület még tovább fejlõdik, indokolttá téve a vonal meghosszabbítását. Mûszakilag ezért úgy alakítják ki a vonal õrmezõi pontját, hogy az építés esetleg a költségvetésen kívüli források bevonásával bármely idõben folytatható legyen.

Végül, kevésbé köztudott, hogy az épülõ metró Etele téri végállomásának másik kijárata Õrmezõn lesz, ahol autóbusz-végállomások és nagyobb méretû ingyenes P+R parkolók kialakítását is tartalmazzák a tervek. (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.) Így az õrmezõi kapcsolattal közvetlenül kiszolgálható Gazdagrét és Budaörs felõl a városközpont (Az elnök ismét jelzi az idõ leteltét.) felé irányuló utasforgalmi igény is. Reméljük, hogy ez egyelõre megfelelõ megoldást fog tartalmazni.

Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap