Sepsey Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselõtársaim! Technikai hibának nem lehet tekinteni azt, ha a kormánypárti képviselõk egy része a folyosón tartózkodik. (Általános helyeslés az ellenzék padsoraiban. - Közbeszólások: Így van!) Amikor szavazás folyik, a képviselõk vagy az ülésteremben vannak, és az elnök által szavazásra bocsátott kérdésrõl felelõsségük teljes tudatában szavaznak, vagy a folyosón tartózkodnak, de utólag a szavazás eredményét erre hivatkozva nem lehet semmisnek tekinteni. (Folyamatos zaj.)

A Magyar Országgyûlés Házszabálya szerint az elnök megállapítja a szavazás eredményét. A megállapítás megtörtént. (Közbeszólások: Nem!) A szavazás érvényes volt. Akkor lehetne technikai hibára hivatkozni, ha az elnök rosszul olvasta volna föl, hogy mirõl történik a szavazás. Aki jelen volt a teremben - hangsúlyozom: jelen volt -, és figyelt, az hallotta, hogy a Magyar Távirati Iroda Részvénytársaság létrehozásáról szóló országgyûlési határozati javaslat zárószavazása következik. Az elnök úr megkérdezte, hogy egyetértenek-e ezzel a képviselõtársak. Hogy a jelenlevõk közül mindenki tisztában volt azzal, hogy mire szavaz, azt a szavazati arányok tanúsítják. (Dr. Hack Péter: Nem igaz!) Csak a kellõ arányt nem érte el! (Zaj.) Ezen lehet változtatni, ha megszegik az alkotmányos jogállam követelményeit, és újra szavazunk ilyen kérdésekben. (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: De állat vagy te! - Zaj.) Attól azonban talán a kormánypárti képviselõk tartózkodhatnának, hogy az alkotmányt megsértsék.

Tudomásul kellene venni, tisztelt képviselõtársaim, hogy a folyosón való tartózkodás biztos célszerû, csak a szabályzásnál nem hasznos. Ezért ilyen ügyrendi javaslatot a jövõre nézve is el kellene kerülni, mert ez a Ház méltóságát, az Országgyûlés tekintélyét és a magyar alkotmányt sérti.

Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék padsoraiban, felzúdulás, moraj a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap