Toller László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TOLLER LÁSZLÓ (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Önök is nagyon jól tudják, hogy az elõbbi szavazás formailag nem felelt meg sok szempontból annak, ami a Házszabály rendelkezéseiben... (Közbeszólások az ellenzék padsoraiból: Nem igaz! - Dr. Pusztai Erzsébet: Alkotmányos, csak fordítva nézed!) íródott. Szeretném felhívni a figyelmüket arra is, hogy egy olyan fontos határozati javaslatról volt szó, amelyet ugyan lehet, hogy önök többségében nem támogattak, de a nemzeti hírügynökség létérõl van szó, és a nemzeti hírügynökség részvénytársaság alapító okiratának elfogadásáról. Gondolom, hogy ennek tudatában vannak akkor is, amikor itt az ügyrendi vitában részt vesznek. (Zaj.)

Hozzá kívánom tenni azt is, elnök úr, hogy ön - mint levezetõ elnök - alaki, formai követelményeknek nem felelt meg akkor, és így az egész eljárás rendje nem felelt meg a törvényalkotás rendjének, amikor néhány szempontot ön a Házszabályból figyelmen kívül hagyott. Önnek ügyelni kell a Házszabály betartására, és a Házszabály tartalmazza a házbizottság Házszabállyal kapcsolatos feladatait, illetve tartalmazza azokat az alaki eljárási kérdéseket, amelyek mentén egy törvényt meg kell alkotni. Ezek közé az eljárási követelmények közé tartozik az, hogy a házbizottság által elfogadott sorrendben kell a napirendeket tárgyalni. A házbizottság és az Országgyûlés által elfogadott sorrendben kell a törvényjavaslatokról szavazni, és ennek megfelelõen készül el a forgatókönyv.

(19.20)

Amennyiben nem ennek megfelelõen történik a szavazás, ez esetben önnek erre külön fel kell hívni a figyelmet, nem elég utalni arra, hogy most melyik törvény szavazására kerül sor. Ezt az alaki jogszabálysértést, házszabálysértést a tisztelt elnök úr elkövette. Mindebbõl következik az, hogy alaki okokból ez a szavazás elvileg érvénytelen. Tudniillik az eljárási rend betartása - és az Alkotmánybíróság nem olyan régen hívta fel a tisztelt Ház figyelmét ezekre a követelményekre is -, az eljárási rend betartása legalább olyan alaki kelléke a törvényalkotásnak, mint maga a törvénynek a normaszövege, illetve annak az alkotmányossága.

Úgy gondolom, azért, mert alaki eljárási hibákat követett el az elnök úr, a szavazás jóformán érvénytelennek tekinthetõ. (Közbeszólások az ellenzéki padsorokból.) Ez a szavazás érvénytelen, nem megismételni kell, hanem alaki okokból érvénytelen, hiszen az elnök úr nem tette lehetõvé a Háznak azt, hogy korrekt módon történjék a szavazás. (Közbeszólások az ellenzéki padsorokból.)

Azt sem vette észre elnök úr nagy lendületében, hogy több képviselõtársunk jelezte azt, hogy nem mûködik a gépe... (Közbeszólások az ellenzéki padsorokból: Áááá!), és ezeket a jelentkezéseket gyors váltás miatt és eredménymegállapítás miatt figyelmen kívül hagyta. (Folyamatos zaj.) Úgy gondolom, hogy ezen okok miatt a szavazás megismétlése nemcsak formai kérdés, és nemcsak a Házszabály egyes rendelkezéseit figyelembe véve kell hogy megtörténjék, hanem alaki, törvényességi okokból kell hogy megismétlõdjék. (Közbeszólások az ellenzéki padsorokból.)

Kérem ezért, hogy a szavazást újra rendelje el. (Taps az MSZP padsoraiban, szórványos taps az SZDSZ padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap