Dávid Ibolya Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselõtársaim! A Magyar Demokrata Fórum sem támogatta ezt a törvényjavaslatot, két ok miatt. Az egyik ok az, ami a törvényjavaslatban benne volt, a másik ok az, ami a törvényjavaslatban nem volt benne. Ami benne volt, azt azért nem tudtuk támogatni, mert az államtitkárok, elsõsorban a politikai államtitkárok és a kormánybiztosok körében soha nem látott káoszt fog teremteni a jelenlegi javaslat. Nem volt benne a törvényjavaslatban - amit hiányoltunk, és a kormány nem akarta, hogy bekerüljön - azoknak a kormánytagoknak a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettsége, akik egyben nem országgyûlési képviselõk.

Két tárcát szeretnék önöknek említeni: a pénzügyi tárcát és az ipari tárcát, ahol sem a miniszter, sem az államtitkár nem országgyûlési képviselõ. Azt hiszem, nem kell senkinek bizonygatni, mennyire védeni kellene ezt a két tárcát attól, hogy különbözõ lobbyérdekek megkeressék õket, hiszen itt olyan személyek vannak egy személyben pénzelosztó és döntéshozó helyzetben, ami miatt mi meg akartuk õket védeni a lobbyktól.

(20.10)

A kormány azonban nem volt hajlandó megtenni azt, amivel az Országgyûlés nagy többsége egyetértett egy országgyûlési képviselõnél, holott mi csak 1/386-od döntéshozók vagyunk komolyabb kérdésekben.

Nem tudtuk támogatni azért sem ezt a törvényjavaslatot, mert nem a címérõl szól. A kormány felelõsségérõl gyakorlatilag néhány munkajogi szabályon kívül sem politikai, sem államjogi felelõsséget nem tartalmaz, és még az az alapvetõ feladatköri megjelölés is hiányzik, hogy tartalmazná a miniszterelnök vagy a miniszterek feladatát, hogy mihez képest lehetne eldöntenünk azt, hogy miért tartozik a kormány felelõsséggel. Ez a törvényjavaslat semmi másról nem szól, mint a jogállásról. Ezért nem tudtuk támogatni. (Zaj.)

Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap