Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Köszönöm. Tisztelt Országgyûlés! A Magyar Szocialista Párt képviselõcsoportja indítványozta az ajánlás 1. pontjáról történõ szavazást. Az MDF képviselõcsoportja indítványozta az ajánlás 3. pontjáról történõ szavazást. Ezek az indítványok nem kapták meg a szükséges bizottsági támogatást.

A kormány az ajánlás 8., 12., 22., és 23. pontjaiban szereplõ módosító javaslatokat támogatja, most tehát ezekrõl határozunk. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a támogatott módosító javaslatokat. (Szavazás.) Köszönöm.

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 284 igen szavazattal, 4 nem szavazattal, 17 tartózkodás mellett a támogatott módosító javaslatokat elfogadta.

Most azokról a módosító javaslatokról határozunk az ajánlás és a kiegészítõ ajánlás sorrendjében, amelyeket az elõterjesztõ nem támogatott, illetõleg a támogatott módosító javaslatok elfogadása után még szavazni lehet róluk.

(21.50)

Az ajánlás 1. és 3. pontjai alternatív megoldást kínálnak a törvényjavaslat 1. § (1) bekezdésének módosítására. Csiha András és képviselõtársai az 1. pontban azt kezdeményezik, hogy az összes ítélõtábla 1998. január 1-jétõl kezdje meg mûködését. A 3. pontban Sepsey Tamás és Balsai István az ítélõtáblák mûködésének kezdõ idõpontját 2001. január 1-jében jelölik meg.

Elõször az ajánlás 1. pontjáról határozunk. Frakciókérésre szavaz az Országgyûlés. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 99 igen szavazattal, 172 ellenszavazattal, 33 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Most az ajánlás 3. pontját teszem fel szavazásra. Frakciókérésre szavaz az Országgyûlés. Kérdezem, elfogadják-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 74 igen szavazattal, 208 ellenszavazattal, 20 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 4., 11. és 24. pontjaiban Csákabonyi Balázs és képviselõtársai a törvényjavaslat 1. § (1) bekezdésének módosításával azt kezdeményezik, hogy 1999. január 1-tõl Pécs helyett Kaposvárott kezdje meg mûködését az egyik ítélõtábla. Az alkotmányügyi bizottság támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 80 igen szavazattal, 158 ellenszavazattal, 56 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A kiegészítõ ajánlás 1. és 2. pontjában Juhászné Lévai Katalin és Csiha András a törvényjavaslat 1. § (2) bekezdése a) és b) pontjainak módosítását kezdeményezik. Javaslatukban azt kezdeményezik, hogy Hajdú- Bihar megye 1999. január 1-jétõl a fõvárosi ítélõtábla illetékességi területébe tartozzon. Az alkotmányügyi bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 125 igen szavazattal, 141 ellenszavazattal, 39 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A kiegészítõ ajánlás 3. és ezekkel összefüggésben 4., 5. és 6. pontjaiban Tompa Sándor a törvényjavaslat 2. § (1) és (2) bekezdésének módosítását, illetve kiegészítését javasolja. Indítványa szerint 2003. január 1-jétõl Miskolc székhelyû ítélõtábla is létesüljön, és javaslataiban ennek illetékességi területét is elõterjeszti. Az alkotmányügyi bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 78 igen szavazattal, 181 ellenszavazattal, 42 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Tisztelt Országgyûlés! A határozathozatal végére értünk. Megkérdezem, van-e valakinek tudomása olyan módosító javaslatról, amelyrõl kellett volna, de nem szavazott az Országgyûlés. (Nincs jelentkezõ.) Ilyen jelzés nem érkezett. A zárószavazásra várhatóan jövõ heti ülésünkön kerül sor.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok határozathozatala. Az elõterjesztést T/4217. számon, a bizottságok együttes ajánlásait pedig T/4217/53. és 54. számokon kapták kézhez képviselõtársaim. Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy az alkotmányügyi bizottság T/4217/55. számú ajánlásának megfelelõen a törvényjavaslatok elfogadásához a jelen lévõ képviselõk kétharmadának igen szavazata szükséges.

Megkérdezem az alkotmányügyi bizottságot kívánják-e szóban is kiegészíteni. (Nem.) Nem kívánják.

Megkérdezem a tisztelt Országgyûlést, egyetért-e az alkotmányügyi bizottság T/4217/55. számú ajánlásával. Kérem, kézfelemeléssel jelezzék. (Megtörténik.) Köszönöm szépen.

Megállapítom, hogy az Országgyûlés látható többsége az ajánlást elfogadta.

Emlékeztetem képviselõtársaimat, hogy a miniszteri zárszó korábban már elhangzott, most a határozathozatal következik.

Felkérem Boros László jegyzõ urat, hogy ismertesse azokat a módosító javaslatokat, amelyek nem kapták meg a szükséges bizottsági támogatást, vagy elõterjesztõjük visszavonta õket.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap