Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Én azt gondolom, hogy ha bizalmi kérdéseket vetünk föl, akkor a politikai életbe vetett bizalom kérdését is meg kell fogalmaznunk.

Újságírók sok mindent megtehetnek, azt gondolom azonban, hogy egy felelõs parlament mégsem egészen úgy kell hogy eljárjon, ahogy az újságírók eljárnak. A felelõs parlament számára nyilván az számít az Állami Számvevõszék véleményének, amit az Állami Számvevõszék hivatalosan kiad, az Állami Számvevõszék illetékes felelõs vezetõje aláír. Emlékeim szerint a parlament föl is kérte az Állami Számvevõszéket, hogy ezt a vizsgálatot folytassa le. Ez a vizsgálat nem fejezõdött be. Az, hogy valamiféle munkaközi anyagok kiszivárogtak, nyilván sajnálatos.

Szeretném arra is fölhívni a figyelmet, hogy az ellenõrzések ebben az országban, de más országban is úgy szoktak általában zajlani, hogy akik az ellenõrzést végzik, azok elkészítenek valamilyen elsõ tervezetet, ezt odaadják az érintetteknek, az érintettek ezt szakmai alapon véleményezik, megvitatják ezeket a kérdéseket, és mindeme vita után alakítja ki végsõ álláspontját az ellenõrzõ szervezet. Ez a folyamat jelenleg ezzel a jelentéstervezettel kapcsolatosan zajlik. Ezért tehát azt szeretném tisztelettel kérni, hogy az ÁSZ-jelentést akkor vitassa meg a Ház, ha elkészült.

Ami az ügy érdemi részét illeti, azzal kapcsolatosan pedig szeretném fölhívni a figyelmet mindarra, amirõl itt már több alkalommal én is és mások is beszéltek, hogy minden számításunk szerint a teljes privatizációs tranzakció - amelynek természetesen az is része, hogy a jelenleg még az állam kezében lévõ, ott maradt részvénycsomagot is el fogjuk adni -, tehát a teljes tranzakció végsõ soron pozitív mérleggel fog zárni. Tehát ebbõl következõleg itt nem kárról van szó, hanem arról van szó, hogy bevételhez jut a magyar állam. Természetesen lehet kevesellni ezt a bevételt, de ezt a bevételt összefüggésben kell vizsgálni (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.) más hasonló bankok privatizációjával.

Köszönöm szépen. (Szórványos taps az MSZP padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap