Mécs Imre Tartalom Elõzõ Következõ

MÉCS IMRE, a honvédelmi bizottság elnöke: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Ház! Valóban sorsfordító napok elé nézünk, sûrû hét lesz ez az elõttünk álló hét, hiszen régi vágyunk teljesül azzal, hogy az európai integráció elsõ lépcsõfokára meghívnak bennünket, hogy megkezdhessük tárgyalásainkat a NATO-felvételrõl. Hangsúlyozni szeretném, hogy a NATO politikai és katonai védelmi szervezet egyaránt, és idõnként a politikai szerepe talán erõteljesebben dominál és fontosabbá válik, mint a katonai, de egyik sem hanyagolható el a másikkal szemben.

Az a folyamat, amelyet a NATO kibõvítésével elindítottak, amelyet a PfP-vel elindítottak, máris érezteti hatását: az egész európai térség biztonsága határozottan megnõtt, hiszen ennek folyamán jutottak el a NATO-országok oda, hogy Oroszországgal egy különleges megállapodást kössenek, amelynek a jelentõségét talán nem tudjuk eléggé felmérni. Rendkívül fontos az a teljes konszenzus, ami a Házban kialakult, és amelyet szeretnénk kiegészíteni a lakosság, az egész nép konszenzusává.

Ezen kívül hadd mondjam el, hogy mint '56-os, rendkívül elégedett vagyok a meghívással, hiszen kései elégtételt jelent ez forradalmunk leveréséért, Jalta érvényesítéséért, ami miatt elbukott a mi forradalmunk. Ez a meghívás történelmi igazságtételt is jelent, csak azt sajnálom, hogy '56-os nem lesz ott Madridban, sem a köztársasági elnök, sem a honvédelmi bizottság elnöke (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret leteltét.), de ez nem rontja el örömünket.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap