Áder János Tartalom Elõzõ Következõ

DR. ÁDER JÁNOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nem külön-külön kívánjuk a szavazatunkat indokolni a hat törvényjavaslat elfogadása után, hanem együttesen, mint ahogy a vita is együttesen folyt le.

Nagyon röviden: a Fidesz ebben a formájában egyik törvényjavaslat módosítását sem támogatta. Ennek indoka a következõ. Nem fogadtuk el azt a magatartást, amivel ennek a törvényjavaslatnak a benyújtására sor került, hiszen egy alkotmányozási moratórium felrúgása elõzte meg magának az igazságszolgáltatási csomagnak a benyújtását, és ez teremtette meg a feltételeket ahhoz, hogy a Ház abban a formájában, ahogy ma elfogadta, tárgyalhassa ezt a javaslatot.

Világosan kiderült a vita során - amit bírósági vezetõk is megerõsítettek -, hogy a megfogalmazott céllal éppen ellentétes lesz ennek a törvénycsomagnak az elfogadása, nem gyorsítani fogja a bírósági eljárásokat, hanem éppen ellenkezõleg, lassítani fogja ezeket az eljárásokat.

Az is világosan kiderült az alkotmányügyi bizottság vitáján - körülbelül kétórás vitát töltöttünk ezzel -, hogy lett volna más megoldás is. A másik megoldás az lett volna, hogy ha már a kormánykoalíció eltökélte magát, hogy felállítja az ítélõtáblákat, akkor elõször egy ítélõtáblát állítottunk volna fel, és az így megtakarított összegeket a helyi bíróságok megerõsítésére - részben a helyi bírák fizetésének emelésére, részben a kisegítõ személyzet fizetésének emelésére, részben a technikai feltételek javítására - fordíthattuk volna. Ez teremtett volna megnyugtató feltételeket, ez biztosította volna azt, hogy a bíróságokon a fluktuáció megálljon, és ilyen módon érhettük volna el azt a célt - amivel egyébként mindannyian egyetértettünk -, hogy a bírósági munka hatékonyságát javítsuk a jövõben.

Ez a törvénycsomag, az öt törvénymódosítás együttesen ezt a kívánatos célt véleményünk szerint sajnos nem fogja elérni, ezért nem tudtuk támogatni ezeket a törvényjavaslatokat.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap