Csákabonyi Balázs Tartalom Elõzõ Következõ

DR. CSÁKABONYI BALÁZS (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! A büntetõ törvénykönyv módosítása mindig jelentõs eseménye a jogalkotásnak. Így történt ez most is, hiszen igen hosszú, hónapokon keresztül tartó vita elõzte meg e módosítási javaslat megszavazását. Szükség van erre a társadalmi viszonyok változása miatt és a bûnözés dinamikájának változása miatt, továbbá amiatt is, hogy az 1993-ban bekövetkezett Btk.-módosítások egy része az ítélkezési gyakorlat enyhülése irányába hatott, és valamilyen formában ennek az ellensúlyozására szükség volt.

Én is három jelentõs dologra szeretném felhívni a tisztelt Országgyûlés figyelmét, mintegy indokolásképpen, hogy mi az, amiért elsõsorban képviselõcsoportunk megszavazta a törvényjavaslatot. Ez az, hogy az életfogytiglan tartó szabadságvesztés feltételes szabadságra bocsátásának eddigi idõtartamát jelentõsen felemelte, ugyanis most már 20, illetve 30 év közötti idõtartamban határozza meg elõzetesen a bíróság a szabadságra bocsátás idõpontját. Így tehát nagyon könnyen elõfordulhat, hogy azoknál a súlyos, élet elleni cselekményeknél, amelyek a közvélemény jogos felháborodását váltják ki, csak 30 év eltelte után kerülhet egyáltalán szóba a feltételes szabadlábra helyezés lehetõsége, ami gyakorlatilag majdnem felér az élet végéig tartó szabadságvesztéssel.

A következõ dolog, amirõl szólni szeretnék: vizsgáltuk a visszaélés kábítószerrel büntetõ tényállást is. Arra az álláspontra helyezkedtünk, hogy majd a parlamenti eseti bizottság szeptemberi zárójelentése után fogunk külön visszatérni erre a komplex problémakörre és témakörre. Nem akartunk addig belekapkodni ebbe a tényállásba, ami egyébként is elég szigorú tényállása a büntetõ törvénykönyvnek.

A következõ a jármû önkényes elvételének módosítása, ami megítélésünk szerint megoldja azokat a társadalmi igényeket, amelyek ezzel szemben fokozottan felmerültek. Nevezetesen: az eddigi vétségi alakzatból a módosítás bûntetti alakzatot kreál, és már az alapesetben 3 évig terjedõ szabadságvesztéssel rendeli büntetni a jármû önkényes elvételét, tehát a használóját. Ez áll egy 20 ezer forintos Trabant jármû esetében is. Ugyanakkor a minõsített esetekben pedig 5 évig, illetõleg 2-8 évig terjedõ szabadságvesztéssel bünteti. Ez ugyan nem fogja megoldani a jármûlopás felderítési arányainak nagymértékû változását, de reméljük, hogy a bûnözés visszaszorításában némi segítségünkre lesz.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap