Földesi Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

FÖLDESI ZOLTÁN (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! A kormány a közelmúltban tárgyalta meg és fogadta el az autópályákról és a közutak fejlesztésérõl szóló programját. Nagy örömömre szolgál ez a napirend, mert fontos és megkerülhetetlen feladat ez az ország gazdasági fejlettsége, fejlõdése, fejlesztése, az országrészek kapcsolata miatt is; és nem utolsósorban az állampolgárok elemi joga a jó minõségû utakon való közlekedés.

Ismert azonban az ország különbözõ vidékeinek eltérõ gazdasági, infrastrukturális helyzete, és az is ismert, hogy ezen belül a keleti megyék viszonylagos gazdasági elmaradottságban vannak, és a földrajzi távolságuk az ország más tájegységeitõl - a nyugati országrésztõl, Budapesttõl és a nyugati befektetõktõl való távolságuk is idõnként -

akadályozó tényezõ az infrastruktúra hiánya. Az ott élõ emberek életminõségét jelentõsen befolyásolja tehát az utak állapota, de hadd mondjam, hogy a hidak kis száma és ezen belül a minõsége is - gondolok a már többször feszegetett tiszaugi híd állapotára is.

Egy mondatban hadd mondjam el, hogy az agrárágazat átalakulása is ebben a térségben volt az emberek számára a legmeghatározóbb. Nagyon sokan más vállalkozásba kezdtek, és emiatt is nagyon fontos lenne, ha ebben az országrészben az utak fejlesztése kiemelt prioritást kapna.

De szeretnék még egy érvet megemlíteni: az európai uniós integrációs folyamat közepette nem mindegy az, hogy a keleti országrészek leszakadnak-e más vidékektõl vagy sem. Az ország egészének érdeke tehát, hogy ne nõjenek ezek a hátrányok, hanem olvadjanak a különbségek, ugyanakkor a keleti gazdasági, idegenforgalmi és tranzitkapcsolatok miatt is érdekelne engem, hogy a kormány elfogadott programjában a keleti országrészben - és ezen belül a Tiszántúlon, még közelebbrõl Békés megyében - milyen tervei vannak a tárcának. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap