Kovács Kálmán Tartalom Elõzõ Következõ

KOVÁCS KÁLMÁN közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztériumi államtitkár: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! A Magyar Államvasutak Magyarország jelenleg legnagyobb vállalata, és mint ilyen az elmúlt 7-8 év nehéz gazdasági körülményeit bizony maga is nehezen viselte, ráadásul magán hordozta a több évtizedes MÁV-állam szerzõdés hiányából adódó belsõ eladósodás terhét. Ahogy már többször említettük, a Számvevõszék független szakértõi vizsgálatok alapján mintegy 440 milliárd forintban nevezte meg azt a technológiai, mûszaki elmaradást, amely a MÁV belsõ eladósodása, és mintegy 105 milliárdban a külsõ adósságállományt.

A kormány '95-ben a külsõ adósságállományt rendezte, és a belsõ adósságállományt három irányból kívánta fokozatosan felszámolni. Egyrészt szerzõdést kötött a közcélú személyszállításra, amelyben finanszírozza kiegészítõ finanszírozásként, másrészt a pálya, a pályavasút korszerûsítésére. Ugye, önök is tudják, hogy a jelenlegi pályának több mint a felén, közel kétharmadán lassítójelek találhatóak végig, ez nem az elmúlt 1 vagy 2 év gazdálkodásának következménye. Nos, ennek felszámolására nagy állami terheket vállal fel, hiteleket és beruházásokat - és az úgynevezett kereskedõvasút -, a jármûállomány és a mûszaki állomány javítása érdekében pedig úgy gondolja, hogy a MÁV-nak kell kigazdálkodnia hatékonyságnöveléssel.

A szerzõdés évente 10 százalékos hatékonyságnövekedést határozott el a MÁV vonatkozásában. Ezt '95-ben nagyjából teljesítette a MÁV. '96- ban is hatékonyabban dolgozott, mint '95-ben, de a tervezett 10 százalékkal szemben csak 1,8 százalékos hatékonyságot tudott felmutatni. Ennek megvoltak a személyi konzekvenciái, és valóban voltak ennél a több mint száz milliárddal gazdálkodó cégnél pénzügyi lazaságok (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret leteltét.); ezért a vezérigazgató, három helyettese és az elnök úr, valamint öt igazgatósági tag távozott a MÁV-tól.

Köszönöm. (Taps az SZDSZ padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap