Sepsey Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Miniszter Asszony! Múlt héten tettem fel önnek egy azonnali kérdést, melynek az volt a tárgya, hogy egy közvagyon megkárosításával vádolt személyt hogy lehet kinevezni egy állami tulajdonban lévõ gazdasági társaság igazgatóságába igazgatónak. Az ön válasza oly mértékben eltért az általam elfogadható választól, hogy kénytelen vagyok az Országgyûlés elé hozni ezt a kérdést, és interpellációban még egyszer megkérdezni öntõl: ha valakit különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hanyag kezelés vétségével vádolnak, és ezt a vádat benyújtották a bírósághoz, hogy lehet kinevezni ezt a személyt a közvagyon egy másik fajtája kezelését végzõ társaság, nevezetesen a Mezõhegyesi Állami Ménesbirtok Részvénytársaság igazgatósági tagjává?

Mielõtt elmondom az interpellációt, elõrevetem, elképzelhetõ, hogy az én erkölcsi felfogásomban van a hiba. Elképzelhetõ, hogy rosszul gondolom, hogy azok a személyek, akik hatalmat kaptak az országtól arra, hogy a köz vagyonával gondos, jó gazda módján gazdálkodjanak, azok megtehetik, hogy egy olyan személyt, aki vélhetõen elkövetett egy vagyont megkárosító cselekményt, elküldenek attól a cégtõl, egy másik helyen viszont alkalmazzák igazgatósági tagként. Elképzelhetõ, hogy a magyar állampolgárok rosszul gondolják, hogy a kormányzatnak az a legfontosabb célja, hogy a közvagyont gyarapítsa, méghozzá személyekkel, akik nem a saját vagyonukat gyarapítják, hanem az állampolgárok érdekében végzik a tevékenységüket. Elképzelhetõ, miniszter asszony, hogy rosszul gondolja az ember, hogy ha valakit bûncselekmény elkövetésével vádolnak, akkor azt továbbra is meg kell tartani magas, felelõs beosztásokban. De elképzelhetõ, hogy másként van a dolog.

Ezért arra szeretném megkérni önt, az ország nyilvánossága elõtt mondja el, melyek voltak azok az indokok, amelyek miatt nélkülözhetetlen személy az, aki az egyik pozíciójában, az Állami Vagyonkezelõ Részvénytársaságnál nem volt alkalmas a feladata ellátására, sõt vád alá helyezték, egy másik helyen viszont ugyanennek a személynek lehetõséget kívánnak adni, hogy befolyásolhasson nagyon komoly privatizációs ügyleteket.

Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap