Hasznos Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HASZNOS MIKLÓS (KDNP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! Ennek az interpellációnak a benyújtási idõpontja 1997. március 17. Ezt az interpellációt a sajnálatos "PP- események" indokolták. Senki ne gondolja azt kedves jogásztársaim közül, hogy a "PP" itt a polgári perrendtartást jelenti. Nem, ez a "PP" az úgynevezett Postabank-pánikot jelenti, ami mindnyájunk szeme láttára virágzott ki itt az országban.

Mi történt itt? Az emberek féltették a pénzüket és megrohanták a Postabankot, annak ellenére, hogy a jólétet és a közjót szolgáló államnak kötelessége nemcsak a bankok konszolidációja, nemcsak a bankok tõkeemeléssel való feljavítása, nemcsak a kétes követelések visszavásárlása, hogy jobb hozománnyal rendelkezzen egy privatizációban, hanem kötelessége a polgárok anyagi érdekeinek védelme a bankok csõdbe jutása esetén. Ezért született meg az 1993. évi XXIV. számú törvény, amely 1 millió forint összegben garantálta az állam részérõl a polgároknak és a lakosságnak a névre szóló betétekre a garanciát. Hangsúlyozom, ez 1993-ban, tehát még az elõzõ kormány ideje alatt történt.

Természetesen azóta teltek-múltak az évek, és állandóan emelkedett az árszínvonal, kvázi romlott a pénz értéke. Ezért a kormányzat hozzá is nyúlt az úgynevezett hitelintézeti törvényhez, méghozzá 1996-ban a CXII. számú törvényben. És ez a törvény a IV. részében, a "Betétbiztosítási és intézményvédelem" XV. fejezet 101. § (1) bekezdésében továbbra is ezt az 1 millió forintot állapította meg mint az állami garancia összegét. Azt hiszem, nem szükséges különösebben bizonyítani, hogy mit ért a '93-as 1 millió forint, és mit ér ma 1 millió forint.

Ezért, amikor ugyanezen törvény elismerte a bizonyos infláció hatását, mégpedig azzal, hogy elrendelte a bankok, hitelintézetek minimális alaptõkéjének az emelését - például egyetlen bank esetében 1 milliárdról 2 milliárdra, tehát megduplázta -, elismerte azt, hogy '93 és '96 között milyen árromlás és infláció következett be. Ezért tartanánk mi is szükségesnek azt, hogy a betétbiztosítás összege évente, mindig az indexszel, méghozzá az árindexszel szükségszerûen emelkedjék.

(15.20)

Természetes, amikor csökken, akkor csökkenjen. (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.). Tehát kérdezem, hogy... (Az elnök kikapcsolja a képviselõ mikrofonját.) tervezi-e a Pénzügyminisztérium javaslat elõterjesztését a garanciaösszeg bevezetésére. (Taps a KDNP soraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap