Jeszenszky Géza Tartalom Elõzõ Következõ

DR. JESZENSZKY GÉZA (MDNP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Lehet, hogy nem szerencsés, ha államtitkár úr válaszol erre a kérdésre, mert úgy emlékszem, államtitkár úr nem tartozik Klebelsberg Kunó tisztelõi közé, és ez talán azért is van, mert nem értékeli olyan nagyra azokat az egykori magyar kulturális intézményeket, collegium hungaricumokat, amelyek az 1920-as években létrejöttek. De mégis kénytelen vagyok elfogadni az államtitkár urat válaszolónak, mert a kérdés, amit föltettem, aktuális - noha aktuális ez már évtizedek óta.

Közismert dolog, és azt hiszem, az elõzõ és a mostani kormány egyetértett abban, hogy Londonban feltétlenül szükség van arra, hogy a magyar kultúrát, a magyar tudományt, a magyar oktatásügyet képviselje egy olyan intézmény, ahol ezeket a kérdéseket az angol társadalom, az angol tudományos élet elé tudjuk tárni. Tehát nyugodtan mondhatjuk, hogy egy sok évtizedes mulasztás az, hogy Londonban nem létezik, nem mûködik magyar intézet.

Nagy örömmel értesültem arról még 1992-ben és '93-ban, hogy a londoni egyetemen és annak is a szláv és kelet-európai intézetében - ahol az 1920-as évek óta elsõsorban azokat az embereket képezik ki, akik Közép- és Kelet-Európát, nyelvét, kultúráját, történelmét ismerik, és ezek közül a késõbbiek során, a háborúkban, békeszerzõdésekben nagyon sokan mint szakértõk jelentõs befolyást gyakoroltak Magyarország sorsára -, tehát lehetõségünk nyílt volna arra, hogy ebben az intézetben jöjjön létre egy magyar intézet. Én '94- ben abban a hitben búcsúztam posztomtól, hogy ez a kérdés jó úton van, mert az akkori Mûvelõdési Minisztérium elfogadta a koncepciót, hogy a londoni egyetem mellett jöjjön létre egy magyar intézet.

Sajnos '94-ig pénzügyi okokból sem tudtuk ezt a dolgot rendezni, és kevés volt az idõ; még szomorúbb azonban az, hogy 1994 óta, három év óta a mai napig nem jött létre ez a rendkívül fontos intézmény.

(15.40)

Egyrészt örömmel nyugtáztam sajtótudósítások alapján az elmúlt hetekben vagy napokban, hogy létrejönni látszik egy ilyen intézmény. Félek azonban, hogy ez nem a tudományos és politikai, sõt pénzügyi szempontból legkedvezõbb egyetemi keretben részesül, hanem a pártállami idõk szokványos kulturális intézete lesz, önálló épületben jelentõs számú magyar személyzettel, de félõ, hogy igen alacsony hatásfokkal.

Örülnék, ha államtitkár úr el tudná oszlatni aggodalmait, és friss tapasztalataim szerint ezeket az aggodalmakat az Egyesült Királyságban igen sokan osztják. (Szórványos taps az ellenzék padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap