Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Nagy örömmel veszem tudomásul, hogy egy, a NATO-csatlakozásnál bizonnyal kevésbé fontos, de mégiscsak számunkra, a kultusztárca számára igen fontos törekvésben is a kormánypártokon túl terjeszkedõ egyetértés tapasztalható. Ez a kérdés a külföldi magyar intézetek köre, illetõleg a külföldi magyar intézetek angolszász országokban történõ megjelenésének kérdése. Nemcsak Londonban régi törekvés, hanem természetesen az Egyesült Államokban, Washingtonban vagy még inkább New Yorkban is egy ilyen intézetnek a létrehozása.

Képviselõ úrnak abban is igaza van, hogy négy évvel ezelõtt lehetõség nyílott a londoni egyetem keretein belül egy ilyen intézet felállítására, ennek azonban pénzügyi akadályai nemcsak 1994-ben, hanem azt követõen is fennálltak.

Most örömmel tájékoztatom a tisztelt Házat arról, hogy a kormány a közelmúltban 15 millió forint többlettámogatást biztosított a '97-es Bvre a londoni magyar kulturális központ megnyitásának elõkészítésére, az Ipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Minisztérium együttmûködési készségének köszönhetõen pedig a megnyitandó magyar intézet elhelyezésére a korábbinál is kedvezõbb lehetõség nyílik.

Képviselõ úr kérdésében három tévedés is van, amelyeket illõ tisztelettel bár, de szeretnék helyreigazítani. Az egyik, hogy én soha nem mondtam azt, hogy nem tisztelem Klebelsberg Kunót, pusztán az õ oktatáspolitikai törekvéseit tartom a mai viszonyok között folytathatatlannak.

A másik tévedés: ebben a most létrehozandó londoni kulturális intézetben - amely, még egyszer mondom, a kereskedelmi kirendeltség épületében néhány helyiség igénybevételével fog létrejönni - egy új típusú, többfunkciós intézmény fog létrejönni, amely kulturális, oktatási és tudományos érdekek képviseletét szerencsésen egészítené ki idegenforgalmi tevékenységgel is. Nincs tehát szó arról, hogy Londonban egy nagy létszámú, magyar személyzettel mûködõ, nehézkes intézet jönne létre; ellenkezõleg, mozgékony, ütõképes, a programokat elsõsorban külsõ helyszíneken megvalósító kulturális menedzserirodában gondolkodunk.

A harmadik tévedése képviselõ úrnak, hogy az úgynevezett kulturális intézmények a pártállami idõkre emlékeztetnek. Ezek a kulturális intézmények, tisztelt képviselõ úr, éppen annak a klebelsbergi hagyománynak a rekvizitumai, amelyeknek képviselõ úr, úgy látszik, nálam is nagyobb tisztelõje. Ezek az intézmények mindeddig jól szolgálták a magyar kultúra külföldi megjelenítését. Hadd utaljak a római Magyar Akadémiára, amely - ahogyan ezt képviselõ úr is jól tudja - a klebelsbergi hagyományok folytatójaként ösztöndíjasok fogadására is alkalmas, és sikerrel mûködteti a részét képezõ Fraknói Vilmos Történeti Intézetet; de annak ellenére, hogy nagyméretû épületben mûködik, az utóbbi évtizedek egyik legsikeresebb évét zárta tavaly a bécsi Collegium Hungaricum és a párizsi Magyar Intézet is.

Köszönöm szépen. Kérem, szíveskedjék válaszomat elfogadni. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap