Tokaji Ferenc Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TOKAJI FERENC (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Amikor ezt a kérdést benyújtottam, a címében próbáltam jelezni egy kételyt és egy aggodalmat, amely a magyar sportot és a magyar sportközvéleményt foglalkoztatta. Igaz, eltelt néhány hónap azóta, a válasz megvan, de úgy gondolom, hogy nem árt, ha e kérdést újra felelevenítjük.

Mint ismeretes volt, több sportegyesület elnöke és vezetõje újságban többször nyilatkozott és keresett meg több képviselõt azzal a kéréssel, hogy tisztázzák, az edzõtáborozások során nyújtott szolgáltatások mennyiben és milyen mértékben esnek a személyi jövedelemadó hatálya alá. Mitõl is ez az aggodalom? Amennyiben ugyanis a személyi jövedelemadó hatálya alá esnek az edzõtáborban nyújtott szolgáltatások, úgy a sport nehéz helyzete tovább nehezedik, hovatovább végül ellehetetlenül.

Aki sportol, az tudja: az edzõtáborok szinte minden sportágban elengedhetetlenül szükségesek, sõt számos olimpiai sportágban enélkül a sikeres szereplés gyakorlatilag elképzelhetetlen. Más sportágakban viszont - így például a téli sportágakban - gyakorlatilag versenyezni sem lehetne... (Folyamatos zaj.) Elnézést, tisztelt képviselõtársaim, de így nem lehet elmondani, ha itt kiabálnak mellettem. Ennyit azért el lehet várni, nem?

Kis országként óriási elismeréseket vívtunk ki, sportolóink sorra nyerik a világversenyeket.

(16.00)

Sportsikereinkre nemzetünk büszke lehet, amit méltán irigyelhet számos nagyobb, tehetõsebb nemzet.

Mindezek alapján a sportolónak az edzõtáborokban nyújtott szolgáltatás utáni adóztatása ne csak a játékost érintse, a klubot is: úgy vélem, ez nemkívánatos, ugyanis az edzõtáborok a nagy igénybevételt jelentõ verseny elõkészítéséhez alapvetõen nélkülözhetetlenek; fizikai és lelki megterhelést okoznak - utóbbinál gondoljunk a családtól való különlétre. Az edzõtábor szükségszerû állapot; az ott nyújtott étkezés, szállás, utaztatás, egy esetleges kisebb költõpénz pedig szerves része egy munkavégzésnek. Véleményem szerint (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret lejártát.) - igen, be fogom fejezni - az itt nyújtott szolgáltatást speciális jellege miatt nem lehet egy kalap alá venni a természeti juttatások körével, amelyek után - a meghatározott feltétel teljesülése esetén - adót kell fizetnünk. (Az elnök újból jelzi az idõkeret lejártát.)

Kérdésem: hogyan kell értelmezni az edzõtáborok nyújtotta szolgáltatásokat? Köszönöm, és elnézést. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap