Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõ Úr! Az szja-törvény 1. mellékletének 8.7- es pontja szerint adómentesnek minõsül az a természetbeni juttatás, melyet a sportszervezet a versenysport, diáksport érdekében - szervezett edzés és verseny résztvevõjének, a sportolónak, az edzõnek az edzési és versenyfeladathoz tartozó utazás, szállás és étkezési szolgáltatás címén - juttat, kivéve ha az ellátás a magánszemély munkaviszonya keretében történik.

Mindez azt jelenti, hogy a sportolók felkészülését elõsegítõ edzõtáborozásokon való részvétel, az ott nyújtott szolgáltatások után sem a sportolónak, sem pedig a klubnak nincs adófizetési kötelezettsége. Ha azonban a sportszervezet költõpénzt is ad, akkor az után az általános szabályok szerint a magánszemélynek adóznia kell.

Adómentes a sportszervezetek által az olimpiákon, a világ- és Európa-bajnokságokon való részvételhez, a versenyzõk és a hivatalos vezetõk részére adott, a nemzeti címerrel ellátott, a nemzetközi szervezetek által elõírt védõ- és formaruha-juttatás is. Nem adómentes azonban a sportoló 30 napnál hosszabb folyamatos elszállásolása, szállodai elhelyezése bérlet, albérlet s a többi formában akkor sem, ha az elszállásolás helye idõközben megváltozik, kivéve, ha az elszállásolás az olimpiai és világ-, illetõleg Európa-bajnoki versenyre való közvetlen felkészülést szolgálja.

Megítélésem szerint az ismertetett adózási, elsõsorban adómentességi szabályok kellõen biztosítják az élsport támogatását az adózás sajátos eszközeivel. Amennyiben a tisztelt Ház, illetve a képviselõ úr a sportra vonatkozó rendelkezések újragondolását tartja célszerûnek, arra az 1998. évre esedékes törvénymódosításnál nyilván alkalom nyílik. Köszönöm megtisztelõ figyelmüket. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap