Keller László Tartalom Elõzõ Következõ

KELLER LÁSZLÓ népjóléti minisztériumi államtitkár: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Képviselõ úrnak a kérdése úgy szólt, hogy miért kell, hogy a drága gyógyszerek a szemétbe kerüljenek. Nem kell, de a lehetõsége semmilyen módon nem zárható ki.

Hogyan halmozódhat fel felesleges gyógyszer az állampolgárnál? Elõször is akkor, hogy ha vény nélkül is beszerezhetõ gyógyszereket a beteg saját döntése alapján veszi meg, teljes fogyasztói áron, a szükségesnél nagyobb mennyiségben. Másodszor pedig akkor, ha a csak vénnyel rendelhetõ készítményeket az orvos írja fel számára, feltehetõen indokoltan, de a beteg vagy elmulasztotta, vagy gyógyszerérzékenysége miatt nem tudta beszedni. Az elsõ eset kivédhetetlen, itt csak a józan állampolgári belátásra lehet számítani. A második esetben, a vénnyel rendelt gyógyszerekbõl elvileg nem maradhat felesleges gyógyszer a betegnél, mivel a hivatalosan forgalomban lévõ gyógyszerek kiszerelése, azaz a dobozokban lévõ tabletták száma alapvetõen illeszkedik az adott egyszer terápiás alkalmazásának idejéhez, tehát csak a szükséges és elégséges mennyiségben kerül a beteghez. Ezekben az esetekben a gyógyszer csak akkor kerül kidobásra, ha a beteg nem a terápiás elõírásnak megfelelõen alkalmazza, azaz nem szedi a gyógyszert. Lehetséges viszont, hogy a felírt, akár nagy értékû, akár olcsó gyógyszert az elsõ pár szem után a beteg egyéni érzékenysége miatt nem tudja tovább szedni, és megmarad a már felbontott, de közel teljes kúrához elegendõ gyógyszermennyiség.

Ez nem a gyógyszerek kiszerelésének problémája, hanem vagy a kezelõorvos mulasztotta el tisztázni az esetleges gyógyszerérzékenységet, vagy a beteg sem tudott errõl. Az ilyen esetek száma azonban elenyészõ, és a vényellenõrzési gyakorlat is igyekszik kiszûrni az ilyen jelenségeket. Ha többször elõforduló gyakorlat egy praxisnál, hogy hasonló hatásmechanizmusú gyógyszereket írnak fel egymás után, az orvosi dokumentáció alapján ellenõrizhetõ a gyógyszeres terápia indokoltsága. (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) A gyógyszer azonban olyan speciálisan veszélyes termék, amelynek használata különös körültekintést igényel, nem cserélhetõ, nem ajándékozható el, így a fel nem használt gyógyszereket meg kell semmisíteni. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap