Keller László Tartalom Elõzõ Következõ

KELLER LÁSZLÓ népjóléti minisztériumi államtitkár: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Kedves Képviselõ Úr! Senki nem akar értelmetlen áldozatvállalást kérni, és teljesen felesleges spekulációról szónokolni itt a Házban. (Taps a kormánypártok soraiból.) A népjóléti tárca szakmai indokok és érvek alapján támogatja a megyei egyeztetõ fórum és a Veszprém megyei közgyûlés azon korábbi döntését, miszerint a farkasgyepûi pulmonológiai intézet feladatait az ajkai kórház venné át.

Szeretném pontosítani képviselõ úr megfogalmazását, miszerint Farkasgyepûn nem tüdõszanatórium mûködik, ahol hosszú idõt töltenek el a betegek, hanem alapvetõen aktív ágyakon, viszonylag rövid ideig folyik az ellátás.

Szeretném tájékoztatásul elmondani, hogy a farkasgyepûi telephely rekonstrukciójára a tavalyi és az azt megelõzõ évben igényt nyújtott be a megyei önkormányzat. Hogy a betegellátáshoz tartósan szükséges feltételek nincsenek meg Farkasgyepûn, azt a rekonstrukciós igény benyújtása is igazolja. Ennek során új hotelszárny és diagnosztikai épület felépítésére, a régi épületek felújítására, korszerûsítésére, valamint a telephely megfelelõ közmûvesítésére adtak be terveket, mivel ebben is súlyos hiányosságok mutatkoznak e helyen. (Dr. Pusztai Erzsébet: Zárjuk be mindegyiket!)

Ez az igény sajnos a korlátozott forrás miatt nem nyert támogatást, azonban a betegellátás színvonalának emelését szem elõtt tartva döntött a tárca arról, hogy az ajkai kórházba történõ áttelepülést anyagilag és erkölcsileg is támogatja. Ennek elõnyei nyilvánvalóak: az ajkai kórházban rendelkezésre áll mindaz a korszerû komplex diagnosztikai rendszer, amely a tüdõbetegek kezeléséhez elengedhetetlen. (Dr. Pusztai Erzsébet: Csak levegõ is kell hozzá!) Így nem kell ezt párhuzamosan Farkasgyepûn felépíteni és kialakítani.

Ajka városában a környezetszennyezõ ipari tevékenységek minimális szintre redukálódtak, a levegõ minõsége megváltozott. (Dr. Pusztai Erzsébet: Ez nem igaz!) Szakmai szempontból az ajkai kórházat és annak klímáját mindenképpen alkalmasnak tartjuk a tüdõbetegek kezelésére.

(16.30)

Végül szeretném elmondani, hogy tudomásunk szerint egyetlen pillanatig sem merült fel, hogy vadászházzá alakuljon a tüdõgyógyintézet.

Nagyon sajnálnám, ha az igaztalan vádak miatt a megyei közgyûlés visszalépne eredeti határozatától és egy olyan helyzetet konzerválnának, amely sem a betegnek, sem a fenntartó tulajdonosnak nem kedvez. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap