Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselõtársaim! Úgy gondolom, hogy ami ebben a Házban történik az utóbbi napokban a különbözõ szavazások ügyében, az a hatályos Házszabály felrúgása. Most Nagy Sándor képviselõtársunk bejelentette, hogy tévedésbõl vonta vissza a javaslatait. Egy szóval nem említette, hogy ezáltal koherenciazavar keletkezett volna a most elfogadott, megszavazott kérdésekben, és senki más nem hivatkozott koherenciazavarra, aki az ügyrendi kérdésben felszólalt. Ilyen körülmények között egyszerûen nincs lehetõség egy befejezett szavazásnak az újbóli megkezdésére, mert egyedül koherenciazavar kérdéskörében lehetne a frakcióknak az álláspontjukat kifejteni. Ha ténylegesen koherenciazavar van, akkor el kell rendelni a szavazást. Akkor nemcsak lehet, hanem akkor ezt meg tenni, de akkor valóban a koherenciazavar körében kell ezt elõterjeszteni.

Egyebekben a visszavont módosító javaslatot a Független Kisgazdapárt álláspontja szerint a szavazás adott szakaszának megkezdéséig lehet másnak kérni - mint a saját javaslata feletti szavazást -, de azon túlhaladott tárgyalási szakaszban azért nem lehet már ezt a módosító javaslatot kérni szavazásra feltenni, mert ez beláthatatlan következményekhez vezetne, valóban koherenciazavarok sorozatát idézhetné elõ.

Ezért a Független Kisgazdapárt álláspontja ebben a kérdésben az, hogy amíg megindokolt koherenciazavarra nem történik hivatkozás, addig elnök asszonynak nincs joga ezt a kérdést semmiféle további vitára visszaadni, mert amit Nagy Sándor kért, az, hogy az õ tévedését korrigálja a Ház. Márpedig az õ tévedését a Ház nem korrigálhatja, csak koherenciazavar esetében.

Köszönöm a türelmüket. (Taps a Független Kisgazdapárt soraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap