Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Felhívom figyelmüket, hogy a javaslatsor elfogadása kizárja az ajánlás 11., 12., 15. számú pontjában és a kiegészítõ ajánlás 3. számú pontjában lévõ javaslatok elfogadását.

A szavazásra feltett módosítójavaslat-sor minden elemét támogatja az elõterjesztõ. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a támogatott módosító javaslatokat. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a támogatott módosító javaslatokat 256 igen szavazattal, 56 ellenében, 3 tartózkodással elfogadta.

Most azokról a módosító javaslatokról határozunk az ajánlás és a kiegészítõ ajánlás sorrendjében, amelyeket az elõterjesztõ nem támogatott, illetõleg a támogatott módosító javaslatok elfogadása után még szavazni lehet róluk.

Az ajánlás 9. számú pontjában Gyõriványi Sándor a törvényjavaslat 5. §-ában a törvény 32/A § elsõ mondatának kiegészítését javasolja. Indítványa szerint hagyatéki teherként a folyósított segély összegét a települési önkormányzat a jogosult halálakor jelenti be az illetékes közjegyzõnél. Frakciókérésre szavazunk. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 65 igen szavazattal, 229 ellenében, 26 tartózkodással nem fogadta el.

Az ajánlás 13. számú pontjában Kósáné Kovács Magda a törvényjavaslat 6. §-ában a törvény 32/B §-át új bekezdéssel javasolja kiegészíteni. Indítványa szerint az idõskorúak járadéka megállapításánál az állandó özvegyi nyugdíjat nem kell figyelembe venni. A költségvetési bizottság támogatja, a többi nem támogatja. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 79 igen szavazattal, 214 ellenében, 26 tartózkodással nem fogadta el.

A kiegészítõ ajánlás 7. számú pontjában Kósáné Kovács Magda a törvényjavaslat 6. §-ában a törvény 32/C § (1) bekezdésének kiegészítését javasolja. Lényege: a nyugdíjkorhatárt betöltött vagy rokkant özvegy esetében az idõskorúak járadékának havi összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege. A foglalkoztatási bizottság támogatja, a többi nem támogatja. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 95 igen szavazattal, 200 ellenében, 26 tartózkodással nem fogadta el.

Béki Gabriella és Szigeti György a kiegészítõ ajánlás 10. számú pontjában a törvény 124. § (5) bekezdésének módosításával azt kezdeményezi, hogy az idõskorúak járadékának a 32/C § (1) bekezdés szerinti teljes összegét a központi költségvetés térítse meg. Felhívom figyelmüket, hogy a javaslat elfogadása kizárja az ajánlás 16. számú pontjában lévõ javaslat elfogadását. A szociális és az önkormányzati bizottság támogatja, a többi nem támogatja. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 159 igen szavazattal, 160 ellenében, 4 tartózkodással nem fogadta el. (Folyamatos zaj.)

Az ajánlás 16. számú pontjában Gyõriványi Sándor a törvényjavaslat 13. §-ában a törvény 124. § (5) bekezdésének módosítását javasolja. Indítványa szerint az idõskorúak járadéka 30 százalékának fedezete a szociálpolitikai feladatokhoz biztosított normatív hozzájárulás összegébe épül be. Frakciókérésre szavazunk. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 90 igen szavazattal, 192 ellenében, 40 tartózkodással nem fogadta el.

A kiegészítõ ajánlás 11. számú pontjában a költségvetési bizottság a törvényjavaslat 14. § (1) bekezdés helyébe új rendelkezés felvételét javasolja. Indítványa szerint e törvény hatályba léptetésérõl a magánnyugdíjról és a magán-nyugdíjpénztárakról szóló törvény rendelkezik. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 283 igen szavazattal, 38 ellenében, 2 tartózkodással elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! A határozathozatal végére értünk. Kérdezem, van-e valakinek tudomása olyan indítványról, melyrõl kellett volna, de nem szavaztunk. (Senki sem jelzi hozzászólási szándékát.) Nincs jelzés.

Bejelentem, hogy a zárószavazásra várhatóan a jövõ heti ülésünkön kerül sor.

(18.30)

Most soron következik a kötelezõ egészségbiztosítási ellátásokról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok határozathozatala. Az elõterjesztést T/4296. számon, a bizottságok együttes ajánlásait T/4296/97. és 125. számokon kapták kézhez. (Folyamatos zaj.)

Tájékoztatom önöket, hogy a miniszteri zárszó már elhangzott.

Felkérem Kiss Róbert jegyzõ urat, ismertesse azokat a módosító javaslatokat, melyek nem kapták meg a szükséges bizottsági támogatást, illetõleg amelyeket elõterjesztõje visszavont.

Köszönöm figyelmüket, átadom az elnöklést Füzessy Tibor alelnök úrnak. (Taps.)

(Az elnöki széket dr. Füzessy Tibor, az Országgyûlés alelnöke

foglalja el.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap