Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Tisztelt Országgyûlés! Most azokról a módosító javaslatokról határozunk az ajánlás és a kiegészítõ ajánlás sorrendjében, amelyeket az elõterjesztõ nem támogatott, illetõleg a támogatott módosító javaslatok elfogadása után még szavazni lehet róluk.

Az ajánlás 12. pontjában Gyõriványi Sándor a törvényjavaslat 2. § (1) bekezdés a) pontjának kiegészítését javasolja. Az indítvány lényege: a mezõgazdaságban alkalmazottak esetében nem minõsül alkalmi foglalkoztatásnak, ha a munkáltató a munkavállalóval legfeljebb öt egymást követõ naptári napig létesít munkaviszonyt. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 51 igen szavazattal, 229 nem szavazattal, 11 tartózkodással nem fogadta el.

Az ajánlás 18. pontjában Kertész Zoltán és képviselõtársai a törvényjavaslat 2. §-át új bekezdéssel javasolják kiegészíteni. Indítványuk szerint a mezõgazdaságban alkalmazottak esetében nem minõsül alkalmi foglalkoztatásnak, ha a munkáltató a munkavállalóval legfeljebb öt egymást követõ naptári napig létesít munkaviszonyt. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 29 igen szavazattal, 254 nem szavazattal és 12 tartózkodással nem fogadta el.

Az ajánlás 23. pontjában Mádi László a törvényjavaslat 4. §-ának elhagyását kezdeményezi. Az alaprendelkezés az alkalmi munkavállalói könyv meghatározását terjeszti elõ. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 77 igen szavazattal, 217 nem szavazattal és 8 tartózkodással nem fogadta el.

(19.30)

Az ajánlás 36. pontjában Filló Pál és képviselõtársai a törvényjavaslat 5. § (8) bekezdésének kiegészítését javasolják. Indítványukban a munkavállalói könyv kiállítójának adatszolgáltatási kötelezettségére vonatkozó rendelkezés kiegészítését kezdeményezik. A foglalkoztatási bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja.

A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 78 igen szavazattal, 211 nem szavazattal és 16 tartózkodással nem fogadta el.

Az ajánlás 41. pontjában Gyõriványi Sándor a törvényjavaslat 6. § (3) bekezdésének módosítását javasolja. Indítványa szerint a munkavállalónak a munka befejezésekor aláírásával igazolnia kell a munkadíj átvételét. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja.

A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 63 igen szavazattal, 226 nem szavazattal és 12 tartózkodással nem fogadta el.

A 43. pontban Filló Pál és képviselõtársai a törvényjavaslat 6. §- át új bekezdéssel javasolják kiegészíteni. Az indítvány szerint bizonyos esetekben a munkához kapcsolódó kötelezettségeket az adott napokra vonatkozóan egyidejûleg kell teljesíteni.

Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy az indítvány feltehetõleg téves belsõ jogszabályi hivatkozást tartalmaz, ezért ennek pontosítása szükséges. A foglalkoztatási bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja.

A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 236 igen szavazattal, 22 nem szavazattal és 46 tartózkodással elfogadta.

Az 51. pontban Gyõriványi Sándor a törvényjavaslat 9. § (3) bekezdésének kiegészítését javasolja. Indítványa szerint a munkanélküliekre vonatkozó ellátást szüneteltetni kell, ha az alkalmi munkavállalással szerzett jövedelemmel a család egy fõre jutó havi jövedelme magasabb, mint az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 80 százaléka. Frakciókérésre szavaz az Országgyûlés.

A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 37 igen szavazattal, 232 nem szavazattal és 34 tartózkodással nem fogadta el.

Tisztelt Országgyûlés! Határozathozatalunk végére értünk. Megkérdezem, van-e valakinek tudomása olyan módosító javaslatról, amelyrõl kellett volna, de nem szavazott az Országgyûlés. (Senki sem jelentkezik.) Nincs jelentkezõ.

Tisztelt Országgyûlés! A zárószavazásra várhatóan jövõ heti ülésünkön kerül sor.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik a Magyar Köztársaság 1997. évi költségvetésérõl szóló 1996. évi CXXIV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat módosító javaslatairól történõ határozathozatal. Az elõterjesztést T/4367. számon, a bizottságok ajánlásait pedig T/4367/4. és T/4367/9. számokon kapták kézhez képviselõtársaim.

Megkérdezem Szabó Sándorné képviselõ asszonyt, kíván-e a bizottság nevében szólni. (Szabó Sándorné: Nem.) Nem kíván.

Tisztelt Országgyûlés! A benyújtott módosító javaslatokat kizárja a kiegészítõ ajánlás 1. pontjában lévõ, kormány által is támogatott módosító javaslat, így a mai határozathozatal egyetlen döntést igényel.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a T/4367/9. számú kiegészítõ ajánlás 1. pontjában lévõ módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 235 igen szavazattal, 67 nem szavazattal és 3 tartózkodással elfogadta. A zárószavazásra jövõ heti ülésünkön kerül sor.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik az Országgyûlés 1997. évi õszi ülésszakának jogalkotási programjáról történõ állásfoglalás. Az elõterjesztést H/4690. számon kapták kézhez képviselõtársaim.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy tudomásul veszi-e a házbizottság állásfoglalását az abban szereplõ pontok szerint. Kérem, hogy kézfelemeléssel szavazzanak! (Szavazás.)

Megállapítom, hogy az Országgyûlés látható többsége a házbizottság llásfoglalását tudomásul vette.

Tisztelt Országgyûlés! Napirend utáni felszólalásra jelentkezett Szabó Lajos Mátyás képviselõ úr, Magyar Szocialista Párt. (Moraj.)

Két perc szünetet rendelek el. (Rövid szünet.)

Tisztelt Országgyûlés! A felszólalás címe: A Magyar Posta Részvénytársaság akciója a televízió-üzembentartási díj beszedésére.

Megadom a szót Szabó Lajos Mátyás képviselõ úrnak, Magyar Szocialista Párt.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap