Zwack Péter Tartalom Elõzõ Következõ

ZWACK PÉTER (független): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nekem, független képviselõnek is az a meggyõzõdésem, hogy történelmi jelentõségû döntést hozott az Észak-atlanti Szerzõdés Szervezetének madridi csúcsértekezlete. Szavazatommal támogatni fogom a politikai nyilatkozatot, egyetértek az anyag külpolitikai megállapításaival. Külön pedig: kimondhatatlanul büszke vagyok Magyarország jelölésére.

Néhány dolognak azonban különösen hangsúlyt szeretnék adni. Ez az esemény ugyanis messze túlnõ egy külpolitikai lépés, egy átlagos nemzetközi történés jelentõségén. Itt egy olyan folyamat kezdõdött el, amely messze ható befolyással lesz egész életünkre, fokozatosan jelentkezik mindennapi jelenségekben is.

A NATO-tagság lehetõsége messzemenõen nem csupán katonai jelentõségû dolog. Annak sem kis ügy, hiszen a biztonság és veszélyeztetettség örökösen kényes viszonyában nagy változást jelent a magyar történelemben. De ilyen jellegû elismerésünknek ma még felmérhetetlen következményei lesznek mindennapjainkban is.

Erre valószínûleg azt mondják a belépés ellenzõi, hogy: persze, mert még szegényebbek leszünk, hiszen magasak a költségek. Nem vitatom, hogy lesz közvetlenül látható, kifizetendõ ára is a belépésnek. Ennek részleteirõl bizony majd alaposan tájékoztatni kell a közvéleményt.

De ma még felmérhetetlen és kiszámíthatatlan annak a gazdasági és lélektani haszonnak a mértéke, amelyet már ez a mai tagjelöltség és még inkább a majdani tagság jelenthet számunkra. Természetesen csak akkor, ha nem szállunk szembe szûk látókörû - vagy ami még megbocsáthatatlanabb: populista, nemzetieskedõ - demagógiával a felvételi folyamatban.

Senkinek sincs joga most elvenni azt az örömöt a magyar emberektõl, hogy sikeresek voltunk e kemény versenyben. A magyar ember mindig tudta, hogy közép-európaiként a történelem sodorta kelet és nyugat között oda-vissza, sajnos, többnyire oda. Most, amikor saját teljesítményünk elismeréseképpen megint a Nyugat felé haladunk - és nem Európa felé, mert mindig ott voltunk -, akkor nem igazán tisztességes dolog behódolásról vagy idegenszerû politikáról szónokolni. Már csak azért sem, mert a mindennapok apró szöveteiben egészen gyorsan megjelennek majd a meghívott státusból adódó image- változás olyan apró jelei, amelyek az emberek számára a konkrét helyzetekben a legtöbbet jelenthetik.

Friss élményem, hogy barátom kislánya olaszországi osztálykiránduláson volt most, a madridi napokban, és volt olyan múzeum Firenzében, ahol csak az EU-országoknak adott csoportos kedvezményt már õk is megkapták a belépésnél, mert frissen, tintával odaírták a három meghívott ország nevét a jegykiadóknál levõ lista aljára. Errõl van szó! (Taps és derültség.) És ez egy apró, új epizód, ami új és nagyon jó élmény volt a magyar középiskolásoknak.

Ismervén az ottani viszonyokat és mentalitást, tudom, hogy mennyi ennél sokkal nagyobb horderejû és nagy hasznot hozó élmény érheti még a magyarokat: vállalkozókat, politikusokat, tudósokat, mûvészeket, turistákat és hivatalos úton levõket egyaránt. Az ezekbõl származó haszon sokszorosa lehet a vitathatatlanul magas költségeknek. De mindez csak akkor lesz így, ha a jövõben senki sem akarja majd felelõsnek tekintett politikusként csak azért is esetleg pártpolitikai érdekekbõl lelkiismeretlenül lejáratni Magyarországot; és természetesen ha pozitív lesz a népszavazás eredménye, ha nem esik áldozatául a választási küzdelemnek.

Meggyõzõdésem, hogy minél gyorsabban ki kell írni a népszavazást, hogy minél távolabb legyen a választások hajrájától.

Tisztelt Ház! Kedves Képviselõtársaim! Kedves Barátaim! Véleményem szerint mindannyiunk feladata most tisztán és egyszerûen megértetni honfitársainkkal három alapvetõ tényt:

1. Az ideiglenes semlegességet csak a gazdaságilag nagyon erõs országok engedhetik meg maguknak biztos térségekben.

2. A NATO-tagság garanciája annak a gazdasági fejlõdésnek, amely mindenapi életünk, a nyugdíj, az egészségügy, az oktatás, a tudomány, a sport szükséges költségeinek elõteremtését segíteni fogja.

3. Alapvetõen fontos - és talán most ez a legfontosabb - a nagyarányú népszavazási részvétel; a pacifista álom teória, a nem szavazás ebben a kérdésben véleményem szerint tudatos nemzeti öngyilkosság.

Köszönöm szépen. (Taps.)

(A jegyzõi széket dr. Kiss Róbert jegyzõ foglalja el.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap