Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Tisztelt Országgyûlés! Határozathozatal elõtt engedjék meg, hogy felolvassam a politikai nyilatkozat szövegét, elsõsorban abból a célból, hogy a közvélemény minél szélesebb körben ismerje meg ennek a dokumentumnak a tartalmát.

Az Észak-atlanti Szerzõdés Szervezete 1997. július 8-án Madridban tartott csúcsértekezletének döntésével kapcsolatos politikai nyilatkozat:

"A Magyar Köztársaság Országgyûlése üdvözli az Észak-atlanti Szerzõdés Szervezete 1997. július 8-án Madridban tartott csúcsértekezletének eredményeit. Meggyõzõdése, hogy a spanyol fõvárosban hozott döntések mérföldkövet jelentenek a NATO szerepvállalásában, az új európai biztonsági rendszer felépítésében. Történelmi jelentõségû a csúcsértekezlet határozata a szövetség kibõvítésérõl. Ez új fejezetet nyit a közép- és kelet-európai térség és a NATO viszonyában, elõsegíti a térség demokratikus fejlõdését, erõsíti Európa stabilitását és biztonságát, elõmozdítja a földrész egységének megteremtését.

Az Országgyûlés örömmel és megelégedéssel fogadta Magyarország meghívását a teljes jogú tagsághoz vezetõ csatlakozási tárgyalásokra. Úgy értékeli, ezzel a Magyar Köztársaság számára megnyílik az út, hogy a fejlett, demokratikus országok közösségének egyenjogú tagjává váljék. A meghívás elismerését jelenti mindannak, amit Magyarország elért a demokratikus átalakulás, a társadalmi-gazdasági fejlõdés, a piacgazdaság kiépítése, a közép- és kelet-európai térség stabilitásának megteremtése terén.

A Magyar Köztársaság a jogok és a kötelezettségek teljességén és egységén alapuló NATO-tagságra törekszik. Ez szavatolja az ország biztonságát, szuverenitását, hozzájárul további fejlõdéséhez.

A csatlakozási tárgyalások megkezdése felgyorsítja a magyar fegyveres erõk átalakításának és a honvédelmi rendszer korszerûsítésének folyamatát. Ez jelenti egyúttal az alapját annak is, hogy Magyarország részt vegyen a szövetség közös védelmi képességének erõsítésében.

Az Országgyûlés üdvözli, hogy a NATO bõvítésének folyamata véglegesen megszünteti Európa hidegháborús örökségét, hozzájárul a földrész és nemzetei megosztottságának felszámolásához, és létrehozza a stabilitás, a biztonság és a békés fejlõdés új övezetét Európában.

A Magyar Köztársaság támogatja, hogy további, a tagsági követelményeket teljesítõ közép- és kelet-európai államok szintén csatlakozhassanak a szövetséghez.

Az Országgyûlés tudomásul veszi a kormány népszavazási kezdeményezését. Támogatja, hogy a csatlakozási tárgyalások elõrehaladtával az alapvetõ feltételek megismerését követõen, de legkésõbb 1997. november végéig véleménynyilvánító népszavazás legyen a NATO-tagságról. A Magyar Köztársaság Országgyûlése kifejezi reményét, hogy 1999 áprilisára, az Észak-atlanti Szerzõdés Szervezete fennállásának 50. évfordulójára Magyarország a NATO teljes jogú tagjává válik."

Tisztelt Országgyûlés! Határozathozatal következik, gépi szavazással.

(11.00)

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e az Észak- atlanti Szerzõdés Szervezete 1997. július 8-án, Madridban tartott csúcsértekezletének döntésével kapcsolatos P/4728. számú politikai nyilatkozattervezetet. Kérem, szavazzanak! (Szavazás. - Általános taps.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 312 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül a politikai nyilatkozatot elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! Engedjék meg, hogy kifejezzem azt a reményemet, hogy ez az egység, amely ebben a szavazásban most kifejezõdött, a késõbbiekben is fenn fog maradni a nemzet jövõje szempontjából e nagy jelentõségû kérdésben.

Tisztelt Országgyûlés! A Házszabály 113. § (2) bekezdése szerint a politikai nyilatkozat közzétételének módjáról az Országgyûlés esetenként dönt. Ennek alapján kezdeményezem, hogy a nyilatkozat közzététele a Magyar Közlönyben történjék. Az indítványról kézfelemeléssel határoz az Országgyûlés.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a javaslatot. (Szavazás.)

Megállapítom, hogy az Országgyûlés látható nagy többséggel az indítványt elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik a Csehország, Lengyelország és Szlovákia árvízkárosultjainak megsegítésérõl szóló politikai nyilatkozattervezet elfogadása. Az elõterjesztést P/4734. számon kapták kézhez képviselõtársaim.

Tisztelt Országgyûlés! A határozathozatal elõtt az elõterjesztõk nevében ismertetem a politikai nyilatkozat szövegét, majd errõl az Országgyûlés - korábbi döntésének megfelelõen - vita nélkül, gépi szavazással határoz.

Az Országgyûlés politikai nyilatkozata Csehország, Lengyelország és Szlovákiai árvízkárosultjainak megsegítésérõl:

"A Magyar Országgyûlés képviselõi megdöbbenéssel értesültek arról a pusztításról, amelyet a természeti katasztrófa okozott Csehországban, Lengyelországban és a szomszédos Szlovákiában. Az Országgyûlés együttérzését fejezi ki a rendkívül súlyos veszteségek miatt a térség népeinek és parlamentjeinek.

Az Országgyûlés ezért megköszöni mindazoknak az áldozatvállalását, akik eddig segítséget nyújtottak a károsultaknak, és egyúttal felhívja a magyar állampolgárokat, társadalmi szervezeteket, önkormányzatokat, vállalkozásokat, az egész magyar népet, hogy lehetõségeik szerint nyújtsanak további támogatást a károk felszámolásához, a tragédiák következményeinek enyhítéséhez. Felkéri a Magyar Vöröskeresztet, karitatív szervezeteket, hogy a hozzájuk érkezõ adományokat minél elõbb juttassák el a rászorultaknak.

Felkéri továbbá a Magyar Köztársaság kormányát, hogy vegye fel a kapcsolatot az érintett országok kormányaival és hazánk teherbíró képességét figyelembe véve nyújtson támogatást.

Gál Zoltán, az Országgyûlés elnöke; az MSZP-frakció nevében Toller László; az SZDSZ-frakció nevében Gaál Gyula; a Független Kisgazdapárt frakciója nevében Gyõriványi Sándor; a KDNP-frakció nevében Csépe Béla; a Fidesz-frakció nevében Deutsch Tamás; az MDF-frakció nevében Demeter Ervin; az MDNP-frakció nevében Szabó Iván."

Tisztelt Országgyûlés! Most határozathozatal következik.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a Csehország, Lengyelország és Szlovákia árvízkárosultjainak megsegítésérõl szóló politikai nyilatkozattervezetet. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 311 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, 1 tartózkodással a politikai nyilatkozattervezetet elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! Itt is szükséges dönteni a közzétételrõl. Javaslom a Házszabály 113. § (2) bekezdése alapján, hogy az Országgyûlés a politikai nyilatkozatot a Magyar Közlönyben tegye közzé. Aki ezzel egyetért, kérem, kézfelemeléssel szavazzon. (Szavazás.) Köszönöm szépen.

Megállapítom, hogy az Országgyûlés az indítványt elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! Szeretnék még annak a reményemnek is hangot adni, hogy a politikai nyilatkozat végrehajtásához képviselõtársaim a maguk eszközeivel személyesen is hozzá fognak járulni; s egyben pedig bejelenteni azt, hogy mivel az árvíz hazánk területét sem kímélte és anyagi károk is keletkeztek, a kormány megvizsgálja, hogy a jogszabályok keretei között milyen lehetõséget tud nyújtani a magyar árvízkárosultaknak.

Tisztelt Országgyûlés! Ezek után átadom az elnöklést Kóródi Mária alelnök asszonynak.

Mécs Imre képviselõtársam...

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap