Szili Katalin Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZILI KATALIN környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Elnök Asszony! Képviselõtársaim! Nagy örömömre szolgál, hogy az Országgyûlésben lezárult a nemzeti környezetvédelmi program általános és immáron részletes vitája is, amelynek során rendkívül sok hasznos észrevétel merült fel.

Széles körû kormányzati, nem kormányzati, szakmai és társadalmi egyeztetéseket, a kormány általi elfogadást követõen az elmúlt év novemberében került az Országgyûlés elé a nemzeti környezetvédelmi program. Az elmúlt fél évben az Országgyûlés környezetvédelmi, önkormányzati és rendészeti, gazdasági és mezõgazdasági bizottsága többször tárgyalta a programot. Ennek során a kormányzat képviselõinek teljes támogatása és a hét párt szakértõinek egyetértése mellett ez a nagy jelentõségû és az ország egészét érintõ program megalkotásra került, és a lehetõ legpontosabban és legjobban tükrözi a környezetvédelem terén megoldandó jövõbeni feladatokat.

A parlamenti bizottsági és plenáris viták során számos elemében kiegészült, és jobbá vált ez a program, mindannak a mellékletét képezõ megvalósítás általános terve és az Országgyûlés határozati javaslatai is. Ebbõl különösen kiemelném a célok világosabb és még érthetõbb meghatározását valamennyi szakterületen.

Az elfogadásra kerülõ program végsõ változata tartalmazza mindazon környezetpolitikai elveket, problémamegoldási módozatokat és eszközöket, amelyek egyaránt elõsegíthetik a hazai és nemzetközi követelményeknek való megfelelést. Különösen üdvözöljük, hogy az önök elõtt fekvõ, és immáron a vita végét jelzõ program a parlamenti viták során jelentõs mértékben megerõsödött, a környezeti elemek és hatások, valamint a környezeti szempontoknak az ágazati politikákba és programokba történõ integrálása terén egyaránt.

Az átdolgozott határozati javaslat elõírja a kormány számára a program konkrét megvalósítását szolgáló feladatokat, határidõket, felelõsöket, forrásokat, és természetesen intézkedik egy még részletesebb intézkedési terv kidolgozásáról is.

A konkrét intézkedések megvalósítása elengedhetetlenül szükségessé teszi a különbözõ társadalmi szereplõk, érdekcsoportok hatékony közremûködését. Ebben kiemelten jelentõs szerepe van az önkormányzatoknak, a gazdasági és tudományos élet résztvevõinek és a civil társadalmi szervezeteknek.

A hatékony végrehajtás elengedhetetlen feltétele a környezetvédelmi oktatás, tudatformálás javítása, a jövõ nemzedékeinek megfelelõ képzése. Meghatározó szerep hárul az egyéni és családi példamutatásra, az állampolgárok felelõs magatartására. Ennek egyik elõfeltétele a program minél szélesebb körben történõ megismertetése, amelyhez a szükséges feltételeket a kormány biztosítja.

Az elmúlt idõszakban az átfogó környezetvédelmi megközelítés szerepe a nemzetközi fórumokon is jelentõs tényezõvé vált. Reményeink szerint 1998 elsõ félévében megkezdõdhetnek a hivatalos tárgyalások az Európai Unióval. Ennek során az 1996-ban lezárt OECD-csatlakozási folyamathoz hasonlóan kiemelt figyelmet kap majd a magyar környezet- és természetvédelem.

(11.20)

Az elfogadásra ajánlott nemzeti környezetvédelmi program messzemenõen figyelembe veszi az EU "Fenntarthatóság felé" címû V. környezetvédelmi akcióprogramját, illetve a környezetvédelmi szempontokat figyelembe vevõ ENSZ "Fenntartható fejlõdés" programját. Természetesen mindezen programban megfogalmazott elveket az elkövetkezendõkben a végrehajtás során és az intézkedési terv elkészítésében is a kormány messzemenõen figyelembe veszi.

Megköszönöm valamennyi képviselõtársam közremûködõ magatartását. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap